Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 97045

Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina


Horak, Renata
Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 97045 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina
(The influence of refining process on characteristics of olive oil and olive-pomace oil)

Autori
Horak, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.04

Godina
2002

Stranica
78

Mentor
Štrucelj, Dubravka

Ključne riječi
maslinovo ulje; ekstra djevičansko maslinovo ulje; ulje komine maslina; rafinirano maslinovo ulje; rafinirano ulje komine maslina
(olive oil; extra virgin olive oil; pomace-oil; refined olive oil; refined olive-pomace oil)

Sažetak
U radu su provedene fizikalno-kemijske analize nerafiniranih i rafiniranih ulja iz ploda i iz komine maslina. Izvršeno je određivanje hidrolitičkih i oksidacijskih promjena maslinovih ulja, udjela ukupnih klorofila i indeksa boje te je provedena spektrofotometrijska analiza u UV-području. Također je određen udio fenolnih spojeva i intenzitet gorčine, utvrđen sastav masnih kiselina i jodni broj. Rezultati provedenih analiza su pokazali da je najbolja kvaliteta ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje nije podvrgnuto rafinaciji. Rafinirano maslinovo ulje ima znatno manji udio slobodnih masnih kiselina, što je pozitivno, ali se također smanjio udio fenolnih spojeva i intenzitet gorčine, čime ulje postaje sklono oksidacijskom kvarenju. Rafinacijom se također smanjio udio klorofila i indeks boje. Rafinacija sirovog ulja komine maslina također je utjecala na smanjenje udjela slobodnih masnih kiselina, što ga je učinilo upotrebljivim za prehranu, a smanjen je i udio fenolnih spojeva, intenzitet gorčine, udio klorofila i indeks boje. Oksidacijske promjene tijekom rafinacije nisu bile značajne

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058507

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Štrucelj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horak, Renata
Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Horak, R. (2002) 'Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horak, Renata}, year = {2002}, pages = {78}, keywords = {maslinovo ulje, ekstra djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, ulje komine maslina, rafinirano maslinovo ulje, rafinirano ulje komine maslina}, title = {Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina}, keyword = {maslinovo ulje, ekstra djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, ulje komine maslina, rafinirano maslinovo ulje, rafinirano ulje komine maslina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horak, Renata}, year = {2002}, pages = {78}, keywords = {olive oil, extra virgin olive oil, pomace-oil, refined olive oil, refined olive-pomace oil}, title = {The influence of refining process on characteristics of olive oil and olive-pomace oil}, keyword = {olive oil, extra virgin olive oil, pomace-oil, refined olive oil, refined olive-pomace oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font