Pregled bibliografske jedinice broj: 97045
Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina
Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 97045 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa rafinacije na svojstva maslinovog ulja i ulja komine maslina
(The influence of refining process on characteristics of olive oil and olive-pomace oil)
Autori
Horak, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.04
Godina
2002
Stranica
78
Mentor
Štrucelj, Dubravka
Ključne riječi
maslinovo ulje; ekstra djevičansko maslinovo ulje; ulje komine maslina; rafinirano maslinovo ulje; rafinirano ulje komine maslina
(olive oil; extra virgin olive oil; pomace-oil; refined olive oil; refined olive-pomace oil)
Sažetak
U radu su provedene fizikalno-kemijske analize nerafiniranih i rafiniranih ulja iz ploda i iz komine maslina. Izvršeno je određivanje hidrolitičkih i oksidacijskih promjena maslinovih ulja, udjela ukupnih klorofila i indeksa boje te je provedena spektrofotometrijska analiza u UV-području. Također je određen udio fenolnih spojeva i intenzitet gorčine, utvrđen sastav masnih kiselina i jodni broj. Rezultati provedenih analiza su pokazali da je najbolja kvaliteta ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje nije podvrgnuto rafinaciji. Rafinirano maslinovo ulje ima znatno manji udio slobodnih masnih kiselina, što je pozitivno, ali se također smanjio udio fenolnih spojeva i intenzitet gorčine, čime ulje postaje sklono oksidacijskom kvarenju. Rafinacijom se također smanjio udio klorofila i indeks boje. Rafinacija sirovog ulja komine maslina također je utjecala na smanjenje udjela slobodnih masnih kiselina, što ga je učinilo upotrebljivim za prehranu, a smanjen je i udio fenolnih spojeva, intenzitet gorčine, udio klorofila i indeks boje. Oksidacijske promjene tijekom rafinacije nisu bile značajne
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058507
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Štrucelj
(mentor)