Pregled bibliografske jedinice broj: 969636
Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu
Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 969636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fiziologija bakterijskog soja Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojenog na maltozi u laboratorijskom mjerilu
(Physiology of strain Lactobacillus amylovorus DSM 20531T cultivated on maltose at laboratory scale)
Autori
Inkret, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
21.07
Godina
2017
Stranica
53
Mentor
Slavica, Anita
Ključne riječi
fiziologija amilolitičke bakterije mliječne kiseline, maltoza, Lactobacillus amylovorus, laboratorijsko mjerilo, amilaza, kromatografija
(physiology of amylolytic lactic acid bacterium, maltose, Lactobacillus amylovorus, laboratory scale, amylase, chromatography)
Sažetak
Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T uzgojena je u laboratorijskom mjerilu u modificiranoj MRS podlozi sa maltozom kao izvorom ugljika i energije i induktorom sinteze amilaze. Ovaj soj je uzastopnim precjepljivanjem i uzgojem u podlozi sa maltozom prilagođen na korištenje disaharida i, nakon toga, u laboratorijskom mjerilu raste brže i sintetizira znatno manje biomase nego kada nije prilagođen na ovaj supstrat. Homofermentativnom razgradnjom maltoze L. amylovorus DSM 20531T proizvodi mliječnu kiselinu kao jedini krajnji proizvod metabolizma i to znatno učinkovitije nakon prilagodbe. Proizvedena amilaza je izdvojena kroz dva postupka - najprije taloženjem amonijevim sulfatom i, nakon toga, ionsko-izmjenjivačkom kromatografijom. Tri kromatografski izdvojena proteinska pika pokazuju aktivnost prema škrobu u natrijevom acetatnom puferu (50 mmol L-1, pH 5, 5 pri 55C). Ovi su rezultati u skladu sa rezultatima biospecifične kromatografije pomoću koje su izdvojena tri proteinska pika, koja također pokazuju aktivnost prema škrobu. Najveću specifičnu aktivnost od 300 U mg-1 imaju proteini eluirani tijekom ionsko-izmjenjivačke kromatografije pri 0, 6 mol L-1 NaCl u puferu. Sva tri izdvojena pika sadrže više proteinskih vrpci, kako je to detektirano SDS-PAGE metodom, i mase ovih proteina su između 50 i 94 kDa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Anita Slavica
(mentor)