Pregled bibliografske jedinice broj: 969255
KONTROLA ŠEĆERNE BOLESTI Bioaktivni fenolni spojevi: Zdravlje iz prirode
KONTROLA ŠEĆERNE BOLESTI Bioaktivni fenolni spojevi: Zdravlje iz prirode // Narodni zdravstveni list, LX (2018), 702-703; S1-S8 (nije recenziran, pregledni rad, ostalo)
CROSBI ID: 969255 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KONTROLA ŠEĆERNE BOLESTI Bioaktivni fenolni spojevi: Zdravlje iz prirode
Autori
Giacometti, Jasminka
Izvornik
Narodni zdravstveni list (0351-9384) LX
(2018), 702-703;
S1-S8
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo
Ključne riječi
dijabetes ; glikemijska kontrola ; polifenoli
Sažetak
Dijabetes melitus (DM) ili šećerna bolest je jedan od najčešćih sustavnih metaboličkih poremećaja kojeg karakterizira visoka razina glukoze u krvi (hiperglikemija). Ova bolest je povezana je sa smanjenim lučenjem inzulina ili smanjenom osjetljivošću tkiva na inzulin. U tradicionalnoj medicini mnogih naroda poznato je djelovanje biljaka na sniženje šećera u krvi. Uz poznate izvore polifenolima bogate hrane i pića (zeleni čaj i kava, čokolada i kakao, cimet, grožđe, šipak, crno vino, bobičasto voće i maslinovo ulje), istražuju se novi izvori iz kojih se izdvajaju aktivni sastojci, kombinirane smjese sastojaka i pripremaju nove formulacije za primjenu na in vitro i in vivo predkliničkim modelima i kliničkim testiranjima. Mehanizmi kojima polifenoli kontroliraju šećernu bolest su isti onima sintetičkih hipoglikemika, a uključuju inhibiciju apsorpcije glukoze, zaštitu od oštećenja beta stanica gušterače, poboljšanje otpuštanja inzulina i osjetljivosti na inzulin, smanjenje upale, prilagodbe metabolizma ugljikohidrata i reguliranje inzulinom ovisnih i neovisnih signalnih puteva. Nadalje, unos polifenola može čak smanjiti farmakološki učinak konvencionalne terapije ukoliko se istodobno konzumira s lijekovima. Novija istraživanja se tako bave mogućom interakcijom lijekova s prirodnim spojevima, kojima pripadaju polifenoli, u cilju mogućeg smanjenja/povećanja antidijabetičkog učinka terapije. Istraživanjem učinkovitosti polifenola u kontroli šećerne bolesti otvoren je nepresušni izvor bioaktivnih fenolnih spojeva koje nalazimo u kopnenim i vodenim biljkama. Bezbroj kombinacija koje bi se u budućnosti mogle koristiti u ko-tretmanu ili tretmanu mnogih bolesti uključujući šećernu bolest, usporile bi komplikacije izazvane šećernom bolesti i smanjile nuspojave sintetičkih hipoglikemika. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja terapijskih doziranja i međudjelovanja polifenola sa sintetičkim lijekovima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija, Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Jasminka Giacometti
(autor)