Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 968448

Ekološka prehrana smanjuje rizik od raka


Vrček, Valerije
Ekološka prehrana smanjuje rizik od raka, 2018. (popularni rad).


CROSBI ID: 968448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekološka prehrana smanjuje rizik od raka
(Organic Food Tied to Lower Cancer Risk)

Autori
Vrček, Valerije

Izvornik
Glas Koncila

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2018

Ključne riječi
ekološka hrana, organska hrana, rak, JAMA
(ecological food, organic food, cancer, JAMA)

Sažetak
U američkom medicinskom časopisu JAMA objavljena je francuska studija koja pokazuje da ljudi koji se redovito hrane ekološki uzgojenim proizvodima imaju 25 posto manji rizik od obolijevanja od raka (JAMA Intern. Med, 22.10.2018.). Riječ je o dosad najvećoj studiji koja povezuje pojavu tumorskih bolesti s takvim načinom prehrane. U istraživanje je bilo uključeno 70 tisuća dobrovoljaca koji su svrstani u tri skupine: na one koji jedu redovito, one koji jedu povremeno i one koji nikada ne jedu ekološku hranu. Znanstvenici su punih pet godina pratili njihov meni i njihovo zdravstveno stanje. Tijekom ispitivanja ukupno je 1340 ljudi oboljelo od raka, a među njima znatno je više onih koji se ne hrane ekološkim proizvodima. Posebno značajne razlike u pojavnosti bolesti uočene su za ne-Hodgkinov limfom, rak dojke i druge oblike limfoma. U skupini ljudi koji češće jedu organsko voće i povrće, meso ili sir učestalost pojave ne-Hodgkinova limfoma manja je za čak 86 posto! Do sličnoga su rezultata došli britanski znanstvenici prije četiri godine u glasovitoj studiji »Milijun žena« (Brit. J. Cancer 2014, 110, 2321), što znači da je to epidemiološko istraživanje od prvorazredne važnosti za zdravlje stanovništva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valerije Vrček (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.glas-koncila.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vrček, Valerije
Ekološka prehrana smanjuje rizik od raka, 2018. (popularni rad).
Vrček, V. (2018) Ekološka prehrana smanjuje rizik od raka. Glas Koncila. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Vr\v{c}ek, Valerije}, year = {2018}, keywords = {ekolo\v{s}ka hrana, organska hrana, rak, JAMA}, title = {Ekolo\v{s}ka prehrana smanjuje rizik od raka}, keyword = {ekolo\v{s}ka hrana, organska hrana, rak, JAMA} }
@unknown{unknown, author = {Vr\v{c}ek, Valerije}, year = {2018}, keywords = {ecological food, organic food, cancer, JAMA}, title = {Organic Food Tied to Lower Cancer Risk}, keyword = {ecological food, organic food, cancer, JAMA} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font