Pregled bibliografske jedinice broj: 968448
Ekološka prehrana smanjuje rizik od raka
Ekološka prehrana smanjuje rizik od raka, 2018. (popularni rad).
CROSBI ID: 968448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološka prehrana smanjuje rizik od raka
(Organic Food Tied to Lower Cancer Risk)
Autori
Vrček, Valerije
Izvornik
Glas Koncila
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2018
Ključne riječi
ekološka hrana, organska hrana, rak, JAMA
(ecological food, organic food, cancer, JAMA)
Sažetak
U američkom medicinskom časopisu JAMA objavljena je francuska studija koja pokazuje da ljudi koji se redovito hrane ekološki uzgojenim proizvodima imaju 25 posto manji rizik od obolijevanja od raka (JAMA Intern. Med, 22.10.2018.). Riječ je o dosad najvećoj studiji koja povezuje pojavu tumorskih bolesti s takvim načinom prehrane. U istraživanje je bilo uključeno 70 tisuća dobrovoljaca koji su svrstani u tri skupine: na one koji jedu redovito, one koji jedu povremeno i one koji nikada ne jedu ekološku hranu. Znanstvenici su punih pet godina pratili njihov meni i njihovo zdravstveno stanje. Tijekom ispitivanja ukupno je 1340 ljudi oboljelo od raka, a među njima znatno je više onih koji se ne hrane ekološkim proizvodima. Posebno značajne razlike u pojavnosti bolesti uočene su za ne-Hodgkinov limfom, rak dojke i druge oblike limfoma. U skupini ljudi koji češće jedu organsko voće i povrće, meso ili sir učestalost pojave ne-Hodgkinova limfoma manja je za čak 86 posto! Do sličnoga su rezultata došli britanski znanstvenici prije četiri godine u glasovitoj studiji »Milijun žena« (Brit. J. Cancer 2014, 110, 2321), što znači da je to epidemiološko istraživanje od prvorazredne važnosti za zdravlje stanovništva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)