Pregled bibliografske jedinice broj: 968372
Osiguranje sljedivosti kod proizvoda s oznakom kvalitete
Osiguranje sljedivosti kod proizvoda s oznakom kvalitete, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 968372 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osiguranje sljedivosti kod proizvoda s oznakom
kvalitete
(Ensuring traceability for products with a quality
label)
Autori
Šarčević, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
13.09
Godina
2018
Stranica
18
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Ključne riječi
sljedivost, oznake kvalitete, Parmigiano Reggiano, Korčulansko maslinovo ulje
(Traceability, quality labels, Parmigiano Reggiano, Korcula olive oil)
Sažetak
Sljedivost je mogućnost ulaženja u trag hrani, hrani za životinje, životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane, te tvarima koje se izravno ili neizravno ugrađuju u hranu u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije. Ona nam omogućava da pratimo svaku točku u proizvodnom lancu i da možemo u bilo kojem trenutku vidjeti unazad koji su koraci učinjeni u proizvodnji. Razlikujemo dva načina ulaženja u trag hrani, jedan je Tracing, a drugi Tracking i oni nam omogućavaju rekonstrukciju cijele proizvodnje od početka do kraja ili obrnuto. Osim zaštite zdravlja potrošača i sprječavanja ekonomskih gubitaka uslijed proizvodnje zdravstveno neispravne hrane, sustav sljedivosti je i važan način kontrole kriterija nužnih za dobivanje oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla. U ovom radu ćemo prikazati procese dobivanja oznaka kvalitete, što ćemo vidjeti na primjeru Parmigiana Reggiana i Korčulanskog maslinovog ulja. Parmigiano Reggiano je talijanski polumasni, tvrdi sir koji je dobio oznaku zemljopisnog podrijetla, te je veoma značajan za talijansku kulturu, spominje se kroz povijest čak i u književnim dijelima, a poznat je i pod imenom kralj sireva. Korčulansko maslinovo ulje je jedan od hrvatskih zaštićenih proizvoda sa oznakom izvornosti, proizvodi se od specifičnih i autohtonih sorti maslina sa otoka Korčule tradicionalnom tehnologijom proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)