Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 968372

Osiguranje sljedivosti kod proizvoda s oznakom kvalitete


Šarčević, Ivana
Osiguranje sljedivosti kod proizvoda s oznakom kvalitete, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 968372 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osiguranje sljedivosti kod proizvoda s oznakom kvalitete
(Ensuring traceability for products with a quality label)

Autori
Šarčević, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
13.09

Godina
2018

Stranica
18

Mentor
Tudor Kalit, Milna

Ključne riječi
sljedivost, oznake kvalitete, Parmigiano Reggiano, Korčulansko maslinovo ulje
(Traceability, quality labels, Parmigiano Reggiano, Korcula olive oil)

Sažetak
Sljedivost je mogućnost ulaženja u trag hrani, hrani za životinje, životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane, te tvarima koje se izravno ili neizravno ugrađuju u hranu u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije. Ona nam omogućava da pratimo svaku točku u proizvodnom lancu i da možemo u bilo kojem trenutku vidjeti unazad koji su koraci učinjeni u proizvodnji. Razlikujemo dva načina ulaženja u trag hrani, jedan je Tracing, a drugi Tracking i oni nam omogućavaju rekonstrukciju cijele proizvodnje od početka do kraja ili obrnuto. Osim zaštite zdravlja potrošača i sprječavanja ekonomskih gubitaka uslijed proizvodnje zdravstveno neispravne hrane, sustav sljedivosti je i važan način kontrole kriterija nužnih za dobivanje oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla. U ovom radu ćemo prikazati procese dobivanja oznaka kvalitete, što ćemo vidjeti na primjeru Parmigiana Reggiana i Korčulanskog maslinovog ulja. Parmigiano Reggiano je talijanski polumasni, tvrdi sir koji je dobio oznaku zemljopisnog podrijetla, te je veoma značajan za talijansku kulturu, spominje se kroz povijest čak i u književnim dijelima, a poznat je i pod imenom kralj sireva. Korčulansko maslinovo ulje je jedan od hrvatskih zaštićenih proizvoda sa oznakom izvornosti, proizvodi se od specifičnih i autohtonih sorti maslina sa otoka Korčule tradicionalnom tehnologijom proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šarčević, Ivana
Osiguranje sljedivosti kod proizvoda s oznakom kvalitete, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Šarčević, I. (2018) 'Osiguranje sljedivosti kod proizvoda s oznakom kvalitete', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {18}, keywords = {sljedivost, oznake kvalitete, Parmigiano Reggiano, Kor\v{c}ulansko maslinovo ulje}, title = {Osiguranje sljedivosti kod proizvoda s oznakom kvalitete}, keyword = {sljedivost, oznake kvalitete, Parmigiano Reggiano, Kor\v{c}ulansko maslinovo ulje}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {18}, keywords = {Traceability, quality labels, Parmigiano Reggiano, Korcula olive oil}, title = {Ensuring traceability for products with a quality label}, keyword = {Traceability, quality labels, Parmigiano Reggiano, Korcula olive oil}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font