Pregled bibliografske jedinice broj: 968368
Namirnice animalnog podrijetla kao funkcionalna hrana
Namirnice animalnog podrijetla kao funkcionalna hrana, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 968368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Namirnice animalnog podrijetla kao funkcionalna
hrana
(Foods of animal origin as fuctional foods)
Autori
Štetner, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
10.09
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Ključne riječi
funkcionalna hrana, namirnice animalnog podrijetla, prehrana, bolesti, prevencija
(Functional food, food of animal origin, diet, disease, prevention)
Sažetak
Izazov oko razumijevanja povezanosti načina prehrane i zdravlja rezultirao je stvaranjem novog koncepta funkcionalnih proizvoda. Funkcionalna hrana je sva ona hrana koja uz svoju nutritivnu i energetsku vrijednost sadrži bioaktivne komponente (biljnog, životinjskog ili mikrobiološkog podrijetla) koje se nalaze prirodno u namirnicama ili su naknadno dodane u svrhu poboljšanja i usavršavanja proizvoda. Funkcionalna hrana ima pozitivno djelovanje na očuvanje zdravlja te sudjeluje u smanjenju rizika od pojave bolesti odnosno ima preventivno djelovanje. Djelovanjem na prevenciju razvoja bolesti smanjuju se zdravstveni troškovi potrebni za liječenje. U okvirima preporučenih dnevnih količina namirnice animalnog podrijetla izvor su brojnih funkcionalnih sastojaka i važan dio svakodnevne prehrane. Trendovi u proizvodnji funkcionalne hrane baziraju se na smanjenju rizika od pojave bolesti. Kroz rad će se prikazati karakteristike mesa, mlijeka/mliječnih proizvoda i jaja kao funkcionalne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)