Pregled bibliografske jedinice broj: 968362
Korištenje začina u proizvodnji sira
Korištenje začina u proizvodnji sira, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 968362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korištenje začina u proizvodnji sira
(Using of spices in cheese production)
Autori
Perički, Lara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
11.09
Godina
2018
Stranica
24
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Ključne riječi
sir, začini, antimikrobna aktivnost
(cheese, spices, antimicrobial activity)
Sažetak
Upotreba kemijskih konzervansa i antimikrobnih tvari u cilju poboljšanja kvalitete hrane odnosno sprečavanja brzog kvarenja u novije vrijeme nije dobro prihvaćena od strane potrošača. U tom smislu, začini uz poboljšanje okusa proizvoda, mogu imati i važnu ulogu kao antimikrobne tvari u povećanju sigurnosti proizvoda kroz produljenje roka trajnosti. Svaki začin ima drugačiji kemijski sastav što rezultira njihovom različitom aktivnošću koja može biti antioksidativna i antimikrobna. Povrh toga, začini različito djeluju na svojstva sira poput arome, boje, mirisa i nutritivne vrijednosti. Cilj ovog rada je dati pregled antimikrobne uloge začina te na primjeru jednog OPG-a prikazati asortiman sireva sa začinima, njihov proces proizvodnje te isplativost proizvodnje sireva sa začinima u odnosu na iste sireve bez začina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)