Pregled bibliografske jedinice broj: 968361
Iskorištenje sirutke na OPG-u
Iskorištenje sirutke na OPG-u, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 968361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Iskorištenje sirutke na OPG-u
(Whey management in the small scale dairy plant)
Autori
Tešinski, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
10.09
Godina
2018
Stranica
22
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Ključne riječi
sirutka, skuta, proizvodi dodane vrijednosti, bioplin
(whey, albumin cheese, value added products, biogas)
Sažetak
Sirutka nastala kao nusproizvod u proizvodnji sira tretirana kao otpad predstavlja veliku opasnost za okoliš. Zbog visokog sadržaja organske tvari i visoke vrijednosti kemijske potrošnje kisika neadekvatno zbrinjavanje može dovesti do ozbiljnih ekoloških katastrofa. Ulijevanje sirutke u vode može dovesti do pomora riba i prekomjernog rasta algi kao i do zagađenja tla i zraka. S druge strane, sirutka ima izuzetno visoku nutritivnu vrijednost te je odlična sirovina za proizvodnju proizvoda dodane vrijednosti. U ovom radu je dan pregled mogućnosti iskorištenja sirutke na OPG-u u vidu proizvodnje proizvoda dodane vrijednosti poput skute, napitaka na bazi sirutke i sirutke u prahu te proizvodnje bioplina koji izravno služi za proizvodnju električne i toplinske energije. Također je prikazan kemijski sastav sirutke iz kojeg se vidi potencijal za daljnju preradu, ali i neke karakteristike sirutke iz kojih se vidi opasnost za zagađenje okoliša uslijed neadekvatnog zbrinjavanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)