Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 968361

Iskorištenje sirutke na OPG-u


Tešinski, Dora
Iskorištenje sirutke na OPG-u, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 968361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Iskorištenje sirutke na OPG-u
(Whey management in the small scale dairy plant)

Autori
Tešinski, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
10.09

Godina
2018

Stranica
22

Mentor
Tudor Kalit, Milna

Ključne riječi
sirutka, skuta, proizvodi dodane vrijednosti, bioplin
(whey, albumin cheese, value added products, biogas)

Sažetak
Sirutka nastala kao nusproizvod u proizvodnji sira tretirana kao otpad predstavlja veliku opasnost za okoliš. Zbog visokog sadržaja organske tvari i visoke vrijednosti kemijske potrošnje kisika neadekvatno zbrinjavanje može dovesti do ozbiljnih ekoloških katastrofa. Ulijevanje sirutke u vode može dovesti do pomora riba i prekomjernog rasta algi kao i do zagađenja tla i zraka. S druge strane, sirutka ima izuzetno visoku nutritivnu vrijednost te je odlična sirovina za proizvodnju proizvoda dodane vrijednosti. U ovom radu je dan pregled mogućnosti iskorištenja sirutke na OPG-u u vidu proizvodnje proizvoda dodane vrijednosti poput skute, napitaka na bazi sirutke i sirutke u prahu te proizvodnje bioplina koji izravno služi za proizvodnju električne i toplinske energije. Također je prikazan kemijski sastav sirutke iz kojeg se vidi potencijal za daljnju preradu, ali i neke karakteristike sirutke iz kojih se vidi opasnost za zagađenje okoliša uslijed neadekvatnog zbrinjavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tešinski, Dora
Iskorištenje sirutke na OPG-u, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Tešinski, D. (2018) 'Iskorištenje sirutke na OPG-u', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Te\v{s}inski, Dora}, year = {2018}, pages = {22}, keywords = {sirutka, skuta, proizvodi dodane vrijednosti, bioplin}, title = {Iskori\v{s}tenje sirutke na OPG-u}, keyword = {sirutka, skuta, proizvodi dodane vrijednosti, bioplin}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Te\v{s}inski, Dora}, year = {2018}, pages = {22}, keywords = {whey, albumin cheese, value added products, biogas}, title = {Whey management in the small scale dairy plant}, keyword = {whey, albumin cheese, value added products, biogas}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font