Pregled bibliografske jedinice broj: 967937
Varijabilnost svojstava lukovice istarskog ljubičastog i žutog luka
Varijabilnost svojstava lukovice istarskog ljubičastog i žutog luka // 11. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo - Zbornik sažetaka / Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip (ur.).
Umag, Hrvatska: Hrvatsko agronomsko društvo, 2018. str. 93-94 (predavanje, međunarodna recenzija, kratko priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 967937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Varijabilnost svojstava lukovice istarskog ljubičastog i žutog luka
(VAriability of bulb characteristics of Istrian red and yellow onion)
Autori
Ban, Dean ; Dragan, Žnidarčić ; Perković, Josipa ; Franić, Mario ; Jukić Špika, Maja ; Zlatić, Emil ; Goreta Ban, Smiljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, kratko priopćenje, znanstveni
Izvornik
11. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo - Zbornik sažetaka
/ Matotan, Zdravko ; Haramija, Josip - : Hrvatsko agronomsko društvo, 2018, 93-94
Skup
11. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilje, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Mjesto i datum
Umag, Hrvatska, 07.11.2018. - 09.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Allium cepa L. ; kvaliteta ; koeficijent varijacije ; fenoli ; antocijani
(Allium cepa L. ; quality parameters ; coefficient of variation ; phenols ; anthocyanin)
Sažetak
Luk (Allium cepa L.) je važna povrćarska kultura te se uzgaja na cijelom području Hrvatske. Istarski ljubičasti i žuti luk nalaze se na listi čuvanih sorti Republike Hrvatske te se tradicionalno uzgajaju na obalnom području Istre. Varijabilnost svojstava lukovice kod ovih sorti je velika, jer ih već generacijama održavaju proizvođači bez kontrole oprašivanja. Tradicionalno se sade iz presadnica tijekom jeseni, te se lukovice beru od lipnja za potrošnju tijekom ljeta. Cilj ovog rada je bio procijeniti varijabilnost svojstava glavica Istarskog ljubičastog i žutog luka. Rezultati su pokazali da postoji velika varijabilnost u boji mesa i pokožice, te je koeficijent varijacije (CV) za boju mesa i pokožice iznosio 11% i 7% kod crvenog, te oko 4 i 7% kod žutog luka. Također, visoki CV (od 7 – 20%) su uočeni za broj ljuski, debljinu pokožice, čvrstoću glavice te sadržaj šećera. Nešto manji CV je uočen za pH lukovice (3 i 5% kod žutog i crvenog luka), te za ukupan sadržaj kiselina (CV ~ 8% za obje sorte). Vrlo veliki CV je uočen kod visine glavice, promjera glavice i mase glavice (CV 17 – 21%, 24 – 30% i 54 – 67%). Koeficijenti varijacije za sadržaj flavonoida su bili veliki, nešto viši za crveni luk (CV 39 – 49%) nego za žuti (CV 32 – 38%). Kod crvenog luka uočena je vrlo velika varijabilnost za sadržaj antocijana. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na veliku varijabilnost praćenih svojstava kod obje sorte te na mogućnosti usmjeravanja procesa selekcije prema poželjnim agronomskim i gospodarskim svojstivma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
KK.01.1.1.01.005 CoE CroP-BioDiv
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Josipa Perković
(autor)
Mario Franić
(autor)
Maja Jukic Spika
(autor)
Smiljana Goreta Ban
(autor)
Dean Ban
(autor)