Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 967452

Dijetoterapijski pristup kod pacijenat na hemodijalizi


Vrdoljak, Ivica; Bituh, Martina; Panjkota Krbavčić, Ines
Dijetoterapijski pristup kod pacijenat na hemodijalizi // 6th International Congress of Nutritionists
Zagreb, Htvatska, 2018. str. 53-53 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 967452 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dijetoterapijski pristup kod pacijenat na hemodijalizi
(Dietary approach for patients on hemodialysis)

Autori
Vrdoljak, Ivica ; Bituh, Martina ; Panjkota Krbavčić, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
6th International Congress of Nutritionists

Mjesto i datum
Zagreb, Htvatska, 26.10.2018. - 28.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hemodijaliza, hiperfosfatemija, proteini, sekundarni hiperparatiroidizam, termička obrada hrane
(hemodialysis, hyperphosphatemia, proteins, secondary hyperparathyroidism, thermal food processing)

Sažetak
Kontrola serumskih fosfata i kalcija važna je za prevenciju i liječenje hiperfosfatemije i sekundarnog hiperparatiroidizma kod bolesnika na hemodijalizi. Osim pravilnog izbora količine i vrste namirnica, za odgovarajući unos kalcija, fosfora i proteina hranom bitan je i način pripreme i termičke obrade hrane. Različiti načini pripreme i termičke obrade namirnica utječu na sadržaj kalcija, fosfora i proteina u gotovoj hrani. Termička obrada većine ispitanih namirnica uzrokuje značajno smanjenje sadržaja fosfora bez značajnog smanjenja udjela proteina. Kod svježeg i zamrznutog povrća gubici fosfora su od 27% do 43%, kod različitih vrsta mesa 10%- 49%, tjestenine 7%, te riže 22, 8%. Sadržaj kalcija kuhanjem se povećava kod svih uzoraka, a smanjenje je utvrđeno samo kod pirjanja na ulju, povrća (8-35%) i pilećeg mesa (12-40%). Kuhanje u vodi i pirjanje na ulju uz dodatak manje količine vode značajno smanjuje sadržaj fosfora bez utjecaja na sadržaj proteina u gotovoj hrani. Namakanje mesa u hladnoj vodi jedan sat prije termičke obrade doprinosi dodatnom smanjenju sadržaja fosfora. Na temelju dobivenih rezultata osmišljeni su novi jelovnici s optimiziranim udjelima kritičnih nutrijenata. Nastavak istraživanja obuhvaćao je 47 pacijenata koji su podijeljeni u eksperimentalnu (n=25) i kontrolnu skupinu (n=22). Svi su pacijenti dobili standardnu edukaciju o prehrani bolesnika na hemodijalizi. Ispitanici u eksperimentalnoj skupini prošli su dodatnu edukaciju o načinima pripreme i termičke obrade hrane za smanjenje sadržaja fosfora, zadržavanje proteina i odgovarajući sadržaj kalcija. Tijekom jednogodišnje studije na pacijentima srednja promjena razine fosfata u serumu je smanjenje -0, 3 (-0, 4-0, 1) u eksperimentalnoj skupini i -0, 2 (-0, 5-0, 1) u kontrolnoj skupini. Albumini u serumu, nPCR i antropometrijski status bolesnika nije se značajno promijenio, a terapija vezačima fosfora značajno se smanjila u eksperimentalnoj skupini. Pružanje dodatne edukacije pacijentima na hemodijalizi o specifičnim metodama za pripremu i termičku obradu hrane i primjena preporuka kod pripreme obroka mogu smanjiti razinu serumskih fosfata, PTH u plazmi i doze terapije vezačima fosfora bez značajnog povećanja terapije kalcitriolom i negativnog utjecaja na prehrambeni status bolesnika. Optimiziranom prehranom može se umanjiti rizik od hiperfosfatemije i sekundarnog hiperparatiroidizma

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vrdoljak, Ivica; Bituh, Martina; Panjkota Krbavčić, Ines
Dijetoterapijski pristup kod pacijenat na hemodijalizi // 6th International Congress of Nutritionists
Zagreb, Htvatska, 2018. str. 53-53 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Vrdoljak, I., Bituh, M. & Panjkota Krbavčić, I. (2018) Dijetoterapijski pristup kod pacijenat na hemodijalizi. U: 6th International Congress of Nutritionists.
@article{article, author = {Vrdoljak, Ivica and Bituh, Martina and Panjkota Krbav\v{c}i\'{c}, Ines}, year = {2018}, pages = {53-53}, keywords = {hemodijaliza, hiperfosfatemija, proteini, sekundarni hiperparatiroidizam, termi\v{c}ka obrada hrane}, title = {Dijetoterapijski pristup kod pacijenat na hemodijalizi}, keyword = {hemodijaliza, hiperfosfatemija, proteini, sekundarni hiperparatiroidizam, termi\v{c}ka obrada hrane}, publisherplace = {Zagreb, Htvatska} }
@article{article, author = {Vrdoljak, Ivica and Bituh, Martina and Panjkota Krbav\v{c}i\'{c}, Ines}, year = {2018}, pages = {53-53}, keywords = {hemodialysis, hyperphosphatemia, proteins, secondary hyperparathyroidism, thermal food processing}, title = {Dietary approach for patients on hemodialysis}, keyword = {hemodialysis, hyperphosphatemia, proteins, secondary hyperparathyroidism, thermal food processing}, publisherplace = {Zagreb, Htvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font