Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 967202

Allium cepa L.: Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija vs. hidrodestilacija


Pervan, Nikolina; Đulović, Azra; Blažević, Ivica
Allium cepa L.: Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija vs. hidrodestilacija // Zbornik radova Međunarodnog skupa studenata tehnologije XIII
Novi Sad: Studentska unija Tehnološkog fakulteta, 2018. str. 39-42 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 967202 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Allium cepa L.: Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija vs. hidrodestilacija
(Allium cepa L.: Microwave-assisted extraction vs. hydrodistillation)

Autori
Pervan, Nikolina ; Đulović, Azra ; Blažević, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova Međunarodnog skupa studenata tehnologije XIII / - Novi Sad : Studentska unija Tehnološkog fakulteta, 2018, 39-42

Skup
Međunarodni skupa studenata tehnologije XIII

Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 29.01.2008. - 30.01.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hidrodestilacija ; mikrovalovima potpomognuta destilacija ; Allium cepa L. ; dipropil disulfid ; dipropil trisulfid ; GC-MS.
(hidrodestilacija ; mikrovalovima potpomognuta destilacija ; Allium cepa L. ; dipropyl disulfide ; dipropyl trisulfide ; GC-MS.)

Sažetak
U ovom radu su primijenjena tri različita načina izolacije hlapljivih spojeva iz triju vrsta komercijalno pribavljenih lukova (crveni, ljubičasti i srebrenac): a) klasična metoda hidrodestilacije u aparaturi po Clevengeru 2, 5 sati ; b) mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija (MAE) korištenjem 500 W 35 minuta ; c) ekstrakcija diklormetanom nakon autolize 24 sata. Nova MAE metoda je uspoređivana sa standardnim metodama izolacije. Analizom na GC-MS-u utvrđeno je da eterična ulja sve tri vrste luka sadrže u hidrodestilatu u visokom postotku dipropil disulfid (do 55%) i dipropil trisulfid (do 20%), u destilatu dobivenom mikrovalnom destilacijom u visokom postotku su pronađeni trans–propenil propil disulfid (do 43, 8%) i dipropil disulfid (do 30.9%), dok hlapljivi diklormetanski ekstrakt ne sadrži navedene spojeve.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Azra Đulović (autor)

Avatar Url Ivica Blažević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pervan, Nikolina; Đulović, Azra; Blažević, Ivica
Allium cepa L.: Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija vs. hidrodestilacija // Zbornik radova Međunarodnog skupa studenata tehnologije XIII
Novi Sad: Studentska unija Tehnološkog fakulteta, 2018. str. 39-42 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Pervan, N., Đulović, A. & Blažević, I. (2018) Allium cepa L.: Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija vs. hidrodestilacija. U: Zbornik radova Međunarodnog skupa studenata tehnologije XIII.
@article{article, author = {Pervan, Nikolina and \DJulovi\'{c}, Azra and Bla\v{z}evi\'{c}, Ivica}, year = {2018}, pages = {39-42}, keywords = {hidrodestilacija, mikrovalovima potpomognuta destilacija, Allium cepa L., dipropil disulfid, dipropil trisulfid, GC-MS.}, title = {Allium cepa L.: Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija vs. hidrodestilacija}, keyword = {hidrodestilacija, mikrovalovima potpomognuta destilacija, Allium cepa L., dipropil disulfid, dipropil trisulfid, GC-MS.}, publisher = {Studentska unija Tehnolo\v{s}kog fakulteta}, publisherplace = {Novi Sad, Srbija} }
@article{article, author = {Pervan, Nikolina and \DJulovi\'{c}, Azra and Bla\v{z}evi\'{c}, Ivica}, year = {2018}, pages = {39-42}, keywords = {hidrodestilacija, mikrovalovima potpomognuta destilacija, Allium cepa L., dipropyl disulfide, dipropyl trisulfide, GC-MS.}, title = {Allium cepa L.: Microwave-assisted extraction vs. hydrodistillation}, keyword = {hidrodestilacija, mikrovalovima potpomognuta destilacija, Allium cepa L., dipropyl disulfide, dipropyl trisulfide, GC-MS.}, publisher = {Studentska unija Tehnolo\v{s}kog fakulteta}, publisherplace = {Novi Sad, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font