Pregled bibliografske jedinice broj: 967173
Stanje i mogućnosti proizvodnje mlijeka u Požeško- slavonskoj županiji
Stanje i mogućnosti proizvodnje mlijeka u Požeško- slavonskoj županiji // DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA / Šubarić, D. ; Jukić, A. (ur.).
Osijek : Zagreb: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2015. str. 289-297 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 967173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stanje i mogućnosti proizvodnje mlijeka u Požeško- slavonskoj županiji
(Condition and possibility of milk production in Pozega-Slavonia county)
Autori
Mrgan, Ana ; Jurišić, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA
/ Šubarić, D. ; Jukić, A. - Osijek : Zagreb : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2015, 289-297
ISBN
978-953-7005-36-8
Skup
XV. Ružičkini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 11.12.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mlijeko, proizvodnja mlijeka, Požeško-slavonska županija
(milk, milk production, Pozega-Slavonia country)
Sažetak
Mlijeko je biološka tekućina, karakteristične boje, mirisa i okusa, koju izlučuju mliječne žlijezde ženki sisavaca ili žene (Tratnik, 1998). Pod pojmom mlijeko, uvijek se podrazumijeva „ kravlje mlijeko“, za sve ostale vrste mlijeka mora biti istaknuto od koje životinje potječe, kao npr. „ovčje mlijeko“, „kozje mlijeko“, „bivolje mlijeko“ ili neka druga , ali zauzima važno mjesto u nutricionističkim i medicinskim istraživanjima (Tratnik, 1998). Sve vrste mlijeka sadrže gotovo iste sastojke, ali u različitom udjelima. Mlijeko sadrži nekoliko stotina hranjivih tvari. Zato je u prehrambenom smislu, mlijeko nezamjenjiva namirnica. Proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda za svaku zemlju je strateško pitanje i ono je odraz uređenosti prehrambene proizvodnje u nekoj zemlji. Budući da Hrvatska ne zadovoljava svoje potrebe u proizvodnji mlijeka (prosječno 40 % potrošnje uvozi), ovdje je prikazana trenutna proizvodnju mlijeka, u odnosu na prije devet godina i mogućnosti povećanja proizvodnje u Požeško - slavonskoj županiji te dijelu Brodsko- posavske županije, odnosno pedeset kilometara u polumjeru od Požege. U Požegi se nalazi mljekara sa mogućnošću prerade 100 000 L dnevno mlijeka, a trenutačno nema vlastitog otkupa mlijeka. U radu je prikazana mogućnost povećanja proizvodnje s obzirom na infrastrukturu i raspoložive obradive površine zemlje ( oranice i vrtovi, livade ), koji bi trebali biti u funkciji podizanja stočarske proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi