Pregled bibliografske jedinice broj: 967144
Tradicija proizvodnje i konzumacije slavonske šunke
Tradicija proizvodnje i konzumacije slavonske šunke // Proceedings of 6th International conference "Vallis Aurea" focus on: research & innovation / Katalinić, Branko (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2018. str. 275-283 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 967144 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tradicija proizvodnje i konzumacije slavonske šunke
(The tradition of production and consumption of slavonian ham)
Autori
Mrgan, Ana ; Kanjka, Željko ; Soldo, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 6th International conference "Vallis Aurea" focus on: research & innovation
/ Katalinić, Branko - Požega : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2018, 275-283
ISBN
978-3-902734-10-5
Skup
Vallis Aurea – 6th International Conference
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 20.09.2018. - 22.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
slavonska šunka, autohtoni proizvod, tradicija proizvodnje
(Slavonian ham, indigenous product, tradition of production)
Sažetak
U slavonskim domaćinstvima postoji stoljetna tradicija proizvodnje izvornih proizvoda od svinjskog mesa. Uzgoj svinja i proizvodnja suhomesnatih proizvoda uglavnom je za vlastite potrebe, a tek neznatno za tržište. Jedan od poznatijih autohtonih trajnih suhomesnatih proizvoda Slavonije je slavonska šunka. Slavonska šunka je proizvod, koji nastaje soljenjem, dimljenjem i zrenjem obrađenih svinjskih butova. U radu su prikazane potrebe i mogućnosti zaštite imena slavonske šunke, kao autohtonog prehrambenog proizvoda na EU tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija