Pregled bibliografske jedinice broj: 967143
Vode i biljna proizvodnja hrane
Vode i biljna proizvodnja hrane // Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane / Ondrašek, Gabrijel (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. str. 64-71 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 967143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vode i biljna proizvodnja hrane
(Water and crop food production)
Autori
Zovko, Monika ; Bubalo Kovačić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane
/ Ondrašek, Gabrijel - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018, 64-71
ISBN
978-953-7878-84-9
Skup
Vodni resursi RH u funkciji proizvodnje hrane
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.07.2017
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
suša, klimatske promjene, navodnjavanje, učinkovitost iskorištenja vode, kakvoća vode
(drought, climate change, irrigation, water efficiency, water quality)
Sažetak
U uvjetima povećane potražnje za hranom i pitkom vodom, postoje različite ugroze koje mogu prouzročiti iscrpljenje i zagađenje prirodnih resursa. Uloga poljoprivrede u takvim uvjetima je vrlo važna, u proizvodnji hrane, ali i kao izvora onečišćenja tla i vode. Poljoprivreda u mediteranskim područjima izložena je intenziviranju i produljenju suše izazvane klimatskim promjenama. Međutim, povećana učestalost suša ograničava vodne resurse potrebne za njen potpuni razvoj. Zajedno s klimatskim promjenama, intenzivnije i dugotrajnije suše povećati će pritisak na izvore slatke vode i posljedično smanjiti količine koje će se moći koristiti za potrebe navodnjavanja poljoprivrednih kultura. Okolišni uvjeti neće samo utjecati na poljoprivredni socio-ekonomski potencijal, već će i ugroziti slatkovodno okruženje. Većina poljoprivrednika nema mogućnosti ulaganja u infrastrukturu za navodnjavanje, a taj je rizik osobito vidljiv tijekom ljetnih mjeseci. U tom smislu jedan od prioriteta je poticanje suradnje između istraživačkog sustava i ruralnog gospodarstva za razvoj, provedbu i širenje inovacija i povećanje učinkovitosti korištenja vode od strane poljoprivrede i prilagođavanje klimatskim promjenama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb