Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 965943

Unapređenje javnozdravstvenog nutricionističkog programa promocijom hidratacije među radnicima


Kenđel Jovanović, Gordana; Pavičić Žeželj, Sandra
Unapređenje javnozdravstvenog nutricionističkog programa promocijom hidratacije među radnicima // Knjiga sažetaka: Nutricionizam i dijetetika 2018, 2. kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara / Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara (ur.).
Zagreb, 2018. str. 21-22 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 965943 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Unapređenje javnozdravstvenog nutricionističkog programa promocijom hidratacije među radnicima
(Improvement of public health nutrition program by promoting hydration among workers)

Autori
Kenđel Jovanović, Gordana ; Pavičić Žeželj, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka: Nutricionizam i dijetetika 2018, 2. kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara / Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara - Zagreb, 2018, 21-22

Skup
2. kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara: Nutricionizam i dijetetika 2018

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.06.2018. - 16.06.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hidratacijski status, javnozdravstveni program, mediteranska prehrana, nutricionist, radnici
(hydration status, public health program, mediterranean diet, nutritionist, workers)

Sažetak
Cilj rada: Dehidracija radnika može imati značajan utjecaj na poslovne rezultate, ali i na sigurnosne probleme. Nizak unos vode ili blaga dehidracija mogu biti povezani s rizikom za razvoj kroničnih bolesti te može imati učinke na kognitivne funkcije. Sve je više javnozdravstvenih i privatnih wellness programa namijenjenih radnicima, koja rezultiraju podacima o prehrani i tjelesnoj aktivnosti radnika, ali malo je poznato o hidratacijskom statusu radnika i unosu tekućine u odnosu na sastav tijela. Cilj ovog rada bio je utvrditi povezanost sastava tijela i hidratacije radnika s navikama prehrane i pijenja tekućine u odnosu na navike tjelesne aktivnosti. Metode: Proveli smo javnozdravstveni program promocije prehrane, hidratacije i tjelesne aktivnosti među 105 zdravih radnika (muškarci 46%, žene 54%). Navike tjelesnih aktivnosti procijenjene su upitnikom EPAQ2, prehrambene navike upitnikom o učestalosti unosa hrane (FFQ), a prosječni unos tekućine i pića upitnikom Water Balance Questionnaire. Pripadnost mediteranskoj prehrani ocijenjena je pomoću Mediterranean diet score-a (MDS). Sastav tijela radnika, uključujući i hidratacijski status, procijenjen je pomoću Tanita vage. Rezultati: Tjelesno aktivni radnici (21% TA) imali su statistički značajno manji ukupni unos tekućine nego tjelesno neaktivni radnici (TNA) (1, 6L vs 1, 9L, P=0, 039). Unatoč tome, TA radnici imali su statistički značajno bolji hidratacijski status (57, 3%, P=0, 001) te nižu količinu masnog tkiva (20, 3%, P=0, 003). TA radnici imali su kakvoću prehrane više u skladu s mediteranskom prehranom, dok su TNA radnici imali statistički značajno pozitivan utjecaj unosa zaslađenih bezalkoholnih napitaka na masno tkivo (β=0.459, P=0.001) te negativni na hidratacijski status tijela (β=-0, 462, P=0.001). Zaključak: Pokazalo se da tjelesno aktivni radnici više obraćaju pažnju na bolju kakvoću prehrane i napitaka od tjelesno neaktivnih radnika. Promocijom zdravstvenih dobrobiti odgovarajuće prehrane, hidratacije te tjelesne aktivnosti može se značajno unaprijediti zdravlje radnika što ima utjecaja na bolje poslovne rezultate. U tome veliku ulogu imaju nutricionisti. Poslodavci bi trebali uključiti nutricionističke programe s ciljem zaštite i unapređenja zdravlja svojih radnika koji bi se trebali osobno zauzeti za poboljšanje svojeg unosa tekućine i hidratacijskog statusa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sandra Pavičić-Žeželj (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kenđel Jovanović, Gordana; Pavičić Žeželj, Sandra
Unapređenje javnozdravstvenog nutricionističkog programa promocijom hidratacije među radnicima // Knjiga sažetaka: Nutricionizam i dijetetika 2018, 2. kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara / Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara (ur.).
Zagreb, 2018. str. 21-22 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kenđel Jovanović, G. & Pavičić Žeželj, S. (2018) Unapređenje javnozdravstvenog nutricionističkog programa promocijom hidratacije među radnicima. U: Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara (ur.)Knjiga sažetaka: Nutricionizam i dijetetika 2018, 2. kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara.
@article{article, author = {Ken\djel Jovanovi\'{c}, Gordana and Pavi\v{c}i\'{c} \v{Z}e\v{z}elj, Sandra}, year = {2018}, pages = {21-22}, keywords = {hidratacijski status, javnozdravstveni program, mediteranska prehrana, nutricionist, radnici}, title = {Unapre\djenje javnozdravstvenog nutricionisti\v{c}kog programa promocijom hidratacije me\dju radnicima}, keyword = {hidratacijski status, javnozdravstveni program, mediteranska prehrana, nutricionist, radnici}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ken\djel Jovanovi\'{c}, Gordana and Pavi\v{c}i\'{c} \v{Z}e\v{z}elj, Sandra}, year = {2018}, pages = {21-22}, keywords = {hydration status, public health program, mediterranean diet, nutritionist, workers}, title = {Improvement of public health nutrition program by promoting hydration among workers}, keyword = {hydration status, public health program, mediterranean diet, nutritionist, workers}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font