Pregled bibliografske jedinice broj: 965884
Bromati u vodi za piće tijekom ozoniranja
Bromati u vodi za piće tijekom ozoniranja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 965884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bromati u vodi za piće tijekom ozoniranja
(Bromate in drinking water during ozonation)
Autori
Novokmet, Glorija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.01
Godina
2018
Stranica
21
Mentor
Matošić, Marin
Ključne riječi
bromati, bromidi, ozoniranje
(bromate, bromide, ozonation)
Sažetak
Ozoniranje spada u red najboljih metoda dezinfekcije vode za piće. Međutim, u prisutnosti bromida tijekom procesa mogu nastati bromati koji se za ljude smatraju štetnima i potencijalnim kancerogenima na temelju istraživanja na životinjama. Na njihov nastanak utječe više faktora čijom manipulacijom treba što je više moguće reducirati njihovo formiranje. Minimiziranje nastanka bromata uz pomoć sniženja doze ozona, sniženja pH, temperature i dodatka amonijaka trenutno je jedina opcija budući da je uklanjanje bromata nakon nastanka još uvijek neisplativo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Marin Matošić
(mentor)