Pregled bibliografske jedinice broj: 965803
Utjecaj biljne masti i uvijeta čuvanja na stabilnost čokolade
Utjecaj biljne masti i uvijeta čuvanja na stabilnost čokolade // 6th International conference "Vallis Aurea" focus on: research & innovation / Katalinić, Branko (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2018. str. 0379-0387 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 965803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj biljne masti i uvijeta čuvanja na stabilnost čokolade
(Influence of vegetable fat and storage conditions to stability of chocolates)
Autori
Škrabal, Svjetlana ; Marčetić, Helena ; Ergović Ravančić, Maja ; Obradović, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
6th International conference "Vallis Aurea" focus on: research & innovation
/ Katalinić, Branko - Požega : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2018, 0379-0387
ISBN
978-3-902734-10-5
Skup
Vallis Aurea – 6th International Conference
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 20.09.2018. - 22.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
čokolada, cvjetanje masti, biljna mast
(chocolate, fat bloom, vegetable fat)
Sažetak
“Cvjetanje masti” na površini čokoladnih proizvoda jedan je od značajnijih problema konditorske industrije. Sjajna površina čokolade najprije postaje mutna, da bi kasnije došlo do pojave bjelkasto-sive prevlake uslijed oblikovanja kristala masti na površini. U ovome radu je ispitivan utjecaj dodatka biljne mast (CBE) i promjena uvjeta čuvanja (temperatura i relativna vlažnost zraka) na pojavu „sivljenja“. Za praćenje promjene boje površine čokolade, korišten je tristimulusni kromametar. Rezultati istraživanja su pokazali da se dodatkom biljne masti povećava intenzitet „sivljenja“ čokolade te se povećava njena osjetljivost na temperaturne oscilacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi