Pregled bibliografske jedinice broj: 965691
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ekstrakta smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) s različitih lokacija.
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ekstrakta smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) s različitih lokacija., 2018., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Rijeci, Rijeka
CROSBI ID: 965691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje antioksidacijske aktivnosti ekstrakta smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) s različitih lokacija.
(Determination of antioxidative activity of immortelle (Helichrysum italicum Roth/G. Don) from different locations.)
Autori
Šunduković, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Veleučilište u Rijeci
Mjesto
Rijeka
Datum
17.09
Godina
2018
Stranica
31
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
Smilje (Helichrysum italicum), antioksidacijska aktivnost, DPPH, ekstrakcija
(immortelle (Helichrysum italicum), antioxidative activity, DPPH, extraction)
Sažetak
Smilje (Helichrysum italicum) jedna je od onih biljaka čija su iscjeljujuća svojstva jedno vrijeme pala u zaborav, a potom su nanovo otkrivena. Cvijet smilja nazivaju besmrtnim, vječnim, spremnikom moćnog eterčnog ulja koji briše sve tragove vremena na licu. H italicum koji je analiziran, ubiran je na više različitih lokacija: Pelješac, Istra, Brač, Cres. Provedeno je istraživanje antioksidacijske aktivnosti pomoću testa redukcije stabilnog slobodnog radikala DPPH. Napravljeni si alkoholni i acetonski ekstrakti za koje su se koristili 30% etanol i 30% aceton u trajanju od 30 min na 60 ℃. Najveću antioksidacijsku aktivnost pokazao je alkoholni ekstrakt lista sa Cresa. Najbolji acetonski ekstrakt je bio ekstrakt cvijeta sa Pelješca. Alkoholni i acetonski ekstrakti najviše se razlikuju u 2 uzroka a to su Pelješac-cvijet i Cres-list, dok kod drugih uzoraka nije bilo značajnih odstupanja. Ekstrakti dobiveni korištenjem ova dva otapala pokazali su antioksidacijsku aktivnost koja je ekvivalentna antioksidacijskom djelovanju vitamina C u rasponu od 6.7 do 1.8 mmol/L.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija