Pregled bibliografske jedinice broj: 965641
Regulirajmo krvni tlak uz mliječne proizvode
Regulirajmo krvni tlak uz mliječne proizvode, 2018. (popularni rad).
CROSBI ID: 965641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Regulirajmo krvni tlak uz mliječne proizvode
(Regulating blood pressure with dairy products)
Autori
Tudor Kalit, Milna
Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2018
Ključne riječi
mliječni proizvodi, krvni tlak
(dairy products, blood pressure)
Sažetak
Povišeni krvni tlak (hipertenzija) danas poprima razmjere epidemije te predstavlja vodeći javnozdravstveni problem. Poznato je da postoji snažna povezanost između povišenog krvnog tlaka i razvoja kardiovaskularnih oboljenja, srčanog udara kao i bolesti bubrega. Troškovi liječenja bolesti koje nastaju kao posljedica povišenog krvnog tlaka su veliki. Iz tog razloga od izuzetne je važnosti educirati stanovništvo u cilju prevencije razvoja povišenog krvnog tlaka. Jedna od takvih strategija su preporuke za odabir prehrambenih namirnica u cilju prevencije hipertenzije. Takve preporuke rezultat su istraživanja pod nazivom DASH (The Dietary Approaches to Stop Hypertension). Prema DASH preporukama u prevenciji povišenog krvnog tlaka važnu ulogu ima konzumacija voća i povrća (8-10 jedinica serviranja dnevno), 3 jedinice serviranja mliječnih proizvoda te umjeren unos zasićenih masnih kiselina i soli. Mlijeko i mliječni proizvodi bogat su izvor kalcija, te se smatra da upravo kalcij ima jednu od najvažnijih uloga u održavanju optimalnog krvnog tlaka. Osim kalcija, važan doprinos daju i magnezij i kalij.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Nutricionizam