Pregled bibliografske jedinice broj: 965615
Proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.) kao poduzetnička prilika
Proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.) kao poduzetnička prilika // Glasnik zaštite bilja, 41 (2018), 5; 4-12 doi:10.31727/gzb.41.5.2 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 965615 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.) kao poduzetnička prilika
(Chamomile (Matricaria chamomilla L.) production as an entrepreneurial opportunity)
Autori
Deže, Jadranka ; Stanković, Ante ; Ranogajec, Ljubica ; Kristić, Jelena
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 41
(2018), 5;
4-12
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
kamilica ; ekonomika proizvodnje ; poduzetništvo
(chamomile ; production economics ; entrepreneurship)
Sažetak
Kamilica (Matricaria chamomilla L.) je vrlo rasprostranjena biljna vrsta jer uspijeva na različitim tipovima tala što je čini interesantnom kulturom za intenzivnu proizvodnju. Rast potražnje za ljekovitim biljem pa tako i za kamilicom inicira poduzetničke ideje koje treba provjeriti postupcima analize tržišta, tehničke opremljenosti, agrotehnike i ekonomske opravdanosti poslovnog pothvata. Ciljevi rada su prepoznati značenje primjene poduzetništva u proizvodnji kamilice, prikazati cijene inputa i outputa na tržištu, utvrditi tehnološke postupke za očekivane proizvodne rezultate i ekonomsku opravdanost. U radu se determiniraju i primjenjuju analitički postupci neophodni za utvrđivanje ekonomske opravdanosti proizvodnje kamilice kao poduzetničke prilike. Prvi dio rada sadrži opis agrotehnike koja je neophodna za postizanje očekivanih prinosa u proizvodnji kamilice. Utvrđeno je kako kamilica dobro podnosi sušu, uspijeva na vrlo siromašnim tlima, obogaćuje tlo humusom, popravlja strukturu tla, ne zahtijeva zaštitna sredstva niti posebne pretkulture. Drugi dio rada čine analitički postupci provjere poduzetničke ideje kako bi proizvodnja kamilice zaista i postala poduzetnička prilika. Rezultati analiza potvrđuju ekonomičnu (1, 31) i rentabilnu (23, 72%) proizvodnju. Uz relativno niske investicije postiže se pozitivan financijski rezultat te je proizvodnja kamilice profitabilna (31, 09%). Planiranjem i analizom poduzetnici stječu cjelovitu informacijsku osnovu za postizanje ekonomske uspješnosti poslovnog pothvata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- EBSCO
- Ulrichsweb