Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 965580

Usporedba parametara kvalitete marmelada od marelice proizvedenih industrijski i u laboratoriju


Marčetić, Helena; Obradović, Valentina; Ergović Ravančić, Maja; Dragović-Uzelac, Verica
Usporedba parametara kvalitete marmelada od marelice proizvedenih industrijski i u laboratoriju // 49. hrvatski i 9.međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Dubrovnik: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 694-698 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 965580 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba parametara kvalitete marmelada od marelice proizvedenih industrijski i u laboratoriju
(Compring quality parameters of apricot jams produced in industry and laboratory terms)

Autori
Marčetić, Helena ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Dragović-Uzelac, Verica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
49. hrvatski i 9.međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Dubrovnik : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 694-698

ISBN
978-953-7871-22-2

Skup
49. hrvatski i 9.međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 23.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
marelica, marmelada, parametri kvalitete, polifenolne tvari, šećeri
(apricot, marmelade, parameters of quality, polyphenolic substance, sugars)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa pripreme marmelade od marelice u l aboratorijskim uvjetima, na određene parametre kvalitete (suhu tvar, pH, ukupnu kiselost, šećere, udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, stupanj posmeđivanja). Svi navedeni parametri su također ispitani u 5 različitih industrijski provedenih marmel ada. Ispitivane marmelade su također podvrgnute mjerenju čvrstoće gela i senzorskom ispitivanju. Rezultati su pokazali da se udio šećera znatno ne mijenja tijekom prvog dijela proizvodnj e . Tijekom procesa pripreme marmelade, pH se ne mijenja , dok se ukupn a kiselost i k oli čina polifenolnih tvari smanjuje. Stupanj posmeđivanja u svim uzorcima je bio vrlo nizak. Sve ispitivane marmelade su imale zadovoljavajuću čvrstoću , osim jedne industrijski proizvedene. Također je prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja ista marmelada dobila najslabije ocjene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Marčetić, Helena; Obradović, Valentina; Ergović Ravančić, Maja; Dragović-Uzelac, Verica
Usporedba parametara kvalitete marmelada od marelice proizvedenih industrijski i u laboratoriju // 49. hrvatski i 9.međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Dubrovnik: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 694-698 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Marčetić, H., Obradović, V., Ergović Ravančić, M. & Dragović-Uzelac, V. (2014) Usporedba parametara kvalitete marmelada od marelice proizvedenih industrijski i u laboratoriju. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)49. hrvatski i 9.međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Mar\v{c}eti\'{c}, Helena and Obradovi\'{c}, Valentina and Ergovi\'{c} Ravan\v{c}i\'{c}, Maja and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, year = {2014}, pages = {694-698}, keywords = {marelica, marmelada, parametri kvalitete, polifenolne tvari, \v{s}e\'{c}eri}, isbn = {978-953-7871-22-2}, title = {Usporedba parametara kvalitete marmelada od marelice proizvedenih industrijski i u laboratoriju}, keyword = {marelica, marmelada, parametri kvalitete, polifenolne tvari, \v{s}e\'{c}eri}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mar\v{c}eti\'{c}, Helena and Obradovi\'{c}, Valentina and Ergovi\'{c} Ravan\v{c}i\'{c}, Maja and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, year = {2014}, pages = {694-698}, keywords = {apricot, marmelade, parameters of quality, polyphenolic substance, sugars}, isbn = {978-953-7871-22-2}, title = {Compring quality parameters of apricot jams produced in industry and laboratory terms}, keyword = {apricot, marmelade, parameters of quality, polyphenolic substance, sugars}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font