Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 965569

Održivost palminog ulja tijekom prženja kikirikija


Marčetić, Helena; Štibrić, Vesna
Održivost palminog ulja tijekom prženja kikirikija // Organizacija i tehnologija održavanja OTO 2010 / Lacković, Zlatko (ur.).
Kutina: Društvo održavatelja Osijek ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 97-104 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 965569 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Održivost palminog ulja tijekom prženja kikirikija
(Viabolity palm oil during frying peanut)

Autori
Marčetić, Helena ; Štibrić, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Organizacija i tehnologija održavanja OTO 2010 / Lacković, Zlatko - Kutina : Društvo održavatelja Osijek ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 97-104

ISBN
978-953-6331-82-6

Skup
Znanstveno stručni skup: Organizacija i tehnologija održavanja OTO 2010

Mjesto i datum
Kutina, Hrvatska, 23.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
palmino ulje, kikiriki, prženje, održivost
(palm oil, peanut, frying, viability)

Sažetak
U ovom su radu ispitivane promjene palminog ulja tijekom prženja kikirikija u laboratorijskim uvjetima na temperaturi prženja 150 - 160°C (uključujući i intervale stajanja ulja na okolišnoj temperaturi) da bi se odredila održivost ulja, te kada je potrebno ulje zamijeniti novim. Kikiriki se pržio ukupno 52 sata i 12 minuta, a paralelno se samo palmino ulje bez dodatka kikirikija zakrijavalo 51 sat i 54 minute (uključujući i intervale stajanja na okolišnoj temperaturi). U uzorcima ulja praćene su promjene udjela slobodnih masnih kiselina, peroksidnog broja i udjela polarnih spojeva. Ispitivanja su pokazala da su promjene udjela slobodnih masnih kiselina najmanje ako se vrši samo zagrijavanje ulja, a nešto su veće kod prženja kikirikija. Oksidacijske promjene praćene peroksidnim brojem najintenzivnije su tijekom zagrijavanja ulja a nešto manje tijekom prženja kikirikija. Polarni spojevi se povećavaju tijekom zagrijavanja ulja i prženja kikirikija, ali ni u jednom slučaju nisu dostigli graničnu vrijednost od 24%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Marčetić, Helena; Štibrić, Vesna
Održivost palminog ulja tijekom prženja kikirikija // Organizacija i tehnologija održavanja OTO 2010 / Lacković, Zlatko (ur.).
Kutina: Društvo održavatelja Osijek ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 97-104 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Marčetić, H. & Štibrić, V. (2010) Održivost palminog ulja tijekom prženja kikirikija. U: Lacković, Z. (ur.)Organizacija i tehnologija održavanja OTO 2010.
@article{article, author = {Mar\v{c}eti\'{c}, Helena and \v{S}tibri\'{c}, Vesna}, editor = {Lackovi\'{c}, Z.}, year = {2010}, pages = {97-104}, keywords = {palmino ulje, kikiriki, pr\v{z}enje, odr\v{z}ivost}, isbn = {978-953-6331-82-6}, title = {Odr\v{z}ivost palminog ulja tijekom pr\v{z}enja kikirikija}, keyword = {palmino ulje, kikiriki, pr\v{z}enje, odr\v{z}ivost}, publisher = {Dru\v{s}tvo odr\v{z}avatelja Osijek ; Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Kutina, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mar\v{c}eti\'{c}, Helena and \v{S}tibri\'{c}, Vesna}, editor = {Lackovi\'{c}, Z.}, year = {2010}, pages = {97-104}, keywords = {palm oil, peanut, frying, viability}, isbn = {978-953-6331-82-6}, title = {Viabolity palm oil during frying peanut}, keyword = {palm oil, peanut, frying, viability}, publisher = {Dru\v{s}tvo odr\v{z}avatelja Osijek ; Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Kutina, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font