Pregled bibliografske jedinice broj: 965552
Usporedba klasične i nove metode za određivanje klijavosti pivarskog ječma uz održavanje temperature tijekom klijanja
Usporedba klasične i nove metode za određivanje klijavosti pivarskog ječma uz održavanje temperature tijekom klijanja // Organizacija i tehnologija održavanja OTO 2010 / Lacković, Zlatko (ur.).
Kutina: Društvo održavatelja Osijek ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 91-96 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 965552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba klasične i nove metode za određivanje klijavosti pivarskog ječma uz održavanje temperature tijekom klijanja
(Comparation of classical and new method for determination of germination malting barley while maintaining temperaturenduring intergrowth)
Autori
Marčetić, Helena ; Zakarić, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Organizacija i tehnologija održavanja OTO 2010
/ Lacković, Zlatko - Kutina : Društvo održavatelja Osijek ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 91-96
ISBN
978-953-6331-82-6
Skup
Znanstveno stručni skup: Organizacija i tehnologija održavanja OTO 2010
Mjesto i datum
Kutina, Hrvatska, 23.04.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pivarski ječam, klijavost, temperatura, održavanje
(malting barley, germination, temperature, maintenence)
Sažetak
Ispitivanje osnovnih pokazatelja kvalitete ječma u laboratoriju je od iznimne važnosti za dobivanje kvalitetnog piva. Uz klasične metode, danas se koriste i nove analitičke metode koje omogućuju brži i kvalitetniji rad. Svrha ovog rada bila je usporediti klasičnu i novu metodu i utvrditi njihovu pouzdanost kod određivanja klijavosti pivarskog ječma. Održavana je konstantna temperatura tijekom klijanja. Analize su provedene na tri sorte ječma: Scarlett, Barke i Angora. Ispitivanja za sve uzorke potvrđuju da se brza metoda može koristiti kao pouzdana i precizna za analize pivarskog ječma, ali se uređaji moraju redovito kalibrirati i umjeravati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi