Pregled bibliografske jedinice broj: 965551
Kinetika ekstrakcije polifenola tijekom priprave različitih čajeva
Kinetika ekstrakcije polifenola tijekom priprave različitih čajeva // Vallis Aurea – 6th International Conference / Katalinić, Branko (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2018. str. 295-301 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 965551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika ekstrakcije polifenola tijekom priprave različitih čajeva
(Kinetics of polyphenols extraction during preparation of different teas)
Autori
Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Škrabal, Svjetlana ; Marčetić, Helena ; Odak, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
ISBN
978-3-902734-10-5
Skup
Vallis Aurea – 6th International Conference
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 20.09.2018. - 22.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
polifenoli, antioksidativna aktivnost, čaj
(Polyphenols, antioxidant activity, tea)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati kinetiku ekstrakcije polifenola tijekom priprave različitih čajeva. Korišteni su zeleni čaj, čaj od kamilice, čaj od šipka i hibiskusa, te čaj od čistog šipka. Sve vrste čaja podvrgnute su ekstrakciji u trajanju od 3, 6 i 9 minuta. Određena je gustoća boje, antioksidativna aktivnost, te ukupni sadržaj polifenola. Rezultati su pokazali da uvjeti tijekom pripreme čajeva, imaju značajan utjecaj na sadržaj polifenola. Zeleni čaj, pri ekstrakciji u trajanju od 9 minuta, imao je najveću antioksidativnu aktivnost i sadržaj ukupnih polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi