Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 965170

Izolacija i karakterizacija endofitskih bakterija iz soje (Glycine max L.)


Krznarić, Dora
Izolacija i karakterizacija endofitskih bakterija iz soje (Glycine max L.), 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 965170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i karakterizacija endofitskih bakterija iz soje (Glycine max L.)
(Isolation and characterization of endophytic bacteria from soybean (Glycine max L.))

Autori
Krznarić, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
68

Mentor
Sikora, Sanja

Neposredni voditelj
Kajić, Sanja

Ključne riječi
endofitske bakterije, soja (Glycine max L.), sekvenciranje 16S rRNA gena, fenotipska karakterizacija
(endophytic bacteria, soybean (Glycine max L.), sequencing of 16S rRNA gene, phenotypic characterization)

Sažetak
Endofitske bakterije koloniziraju unutrašnjost biljnih tkiva, a pritom ne uzrokuju negativne posljedice. Glavni cilj ovih istraživanja je genotipska i fenotipska karakterizacija endofitskih bakterija izoliranih iz različitih sorti soje. Izolirano je ukupno 29 endofita iz tri različita tkiva – korijena, kvržica i stabljike. Genotipska karakterizacija uključila je primjenu sekvenciranja 16S rRNA (rrs) gena. Pomoću navedene molekularne metode identificirane su bakterijske vrste i utvrđena je genetska raznolikost unutar populacija endofitskih bakterija na soji. Identificirano je pet skupina bakterija različitih rodova: Pseudomonas spp., Sphingomonas spp., Bradyrhizobium spp., Rhizobium spp. i Agrobacterium spp. Od 29 izolata, najveća pripadnost jednoj vrsti pripada skupini roda Pseudomonas spp. Svi izolati koji su identificirani kao B. japonicum, izolirani su iz korijena i kvržice biljke. Dokazana je uska povezanost rodova Rhizobium i Agrobacterium. Fenotipska karakterizacija sojeva prikazala je raznolikost i otpornost endofitskih bakterija. Većina izolata je Gram negativna, štapićastog oblika, bez mogućnosti stvaranja kapsule. Dokazana je varijabilnost fenotipskih karakteristika izolata, ali i otpornost prema nepovoljnim uvjetima poput povišene temperature, povećanog sadržaja soli te niske i visoke pH vrijednosti. Prilikom ispitivanja izolata za detekciju fluorescentnog pigmenta dokazano je kako samo bakterije vrste Pseudomonas produciraju pigment pod UV svjetlom. Većina sojeva pokazala je tolerantnost na istraživane antibiotike. Većina katalaza pozitivnih izolata pripadaju unutar rodova Bradyrhizobium ili Rhizobium, dok su katalaza negativni izolati identificirani kao Pseudomonas, Sphingomonas i Agrobacterium spp.. Dokazano je kako 85% ispitanih izolata ne reagira na enzim oksidazu, dok oni koji reagiraju pripadaju vrsti Pseudomonas spp. Potrebna je daljnja karakterizacija endofita kako bi se utvrdio njihov utjecaj na razvoj biljke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Kajić (mentor)

Avatar Url Sanja Sikora (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krznarić, Dora
Izolacija i karakterizacija endofitskih bakterija iz soje (Glycine max L.), 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Krznarić, D. (2018) 'Izolacija i karakterizacija endofitskih bakterija iz soje (Glycine max L.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krznari\'{c}, Dora}, year = {2018}, pages = {68}, keywords = {endofitske bakterije, soja (Glycine max L.), sekvenciranje 16S rRNA gena, fenotipska karakterizacija}, title = {Izolacija i karakterizacija endofitskih bakterija iz soje (Glycine max L.)}, keyword = {endofitske bakterije, soja (Glycine max L.), sekvenciranje 16S rRNA gena, fenotipska karakterizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krznari\'{c}, Dora}, year = {2018}, pages = {68}, keywords = {endophytic bacteria, soybean (Glycine max L.), sequencing of 16S rRNA gene, phenotypic characterization}, title = {Isolation and characterization of endophytic bacteria from soybean (Glycine max L.)}, keyword = {endophytic bacteria, soybean (Glycine max L.), sequencing of 16S rRNA gene, phenotypic characterization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font