Pregled bibliografske jedinice broj: 96513
Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kvaščeve biomase
Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kvaščeve biomase, 2002., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 96513 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija glukoza tolerantnog faktora iz kvaščeve biomase
(The Isolation of Glucose Tolerance Factor from Yeast Biomass)
Autori
Gulan Zetić, Vlatka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.04
Godina
2002
Stranica
130
Mentor
Stehlik-Tomas, Vesna
Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; mikroelementi; bioakumulacija; glukoza tolerantni faktor
(Saccharomyces cerevisiae; microelements; bioacumulation; glucose tolerance factor)
Sažetak
Utvrđeno je da dodatak 200 mg/L krom-klorida u melasnu podlogu znatno pospješuje alkoholnu fermentaciju kako u statičkim, tako i u semiaerobnim uvjetima. Ugradnja iona kroma u kvaščevu biomasu bila je najbolja kada je fermentacija provedena u saharoznoj podlozi u statičkim uvjetima (160, 1 mg Cr/kg s.tv. kvasca). Tako obogaćena biomasa bila je ekstrahirana sa NH4OH i propuštena kroz gel-filtracijsku kolonu Sephadex G-75 u svrhu izolacije glukoza tolerantnog faktora. Ekstrakcije sa najvišim vrijednostima apsorbancije dodane su u glukoznu podlogu u kojoj je određivana proizvodnja CO2 plina i kinetika potrošnje glukoze. Brža potrošnja glukoze i primjetno povećanje CO2 plina ukazuju na prisustvo aktivnog krom-proteinskog kompleksa GTF-a.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija