Pregled bibliografske jedinice broj: 964948
Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda
Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda // Zbornika sažetaka 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 93-94 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 964948 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Molekularna identifikacija kvasaca izoliranih iz mliječnih proizvoda
(Molecular identification of yeasts isolated from dairy products)
Autori
Zadravec, Manuela ; Jaki Tkalec, Vesna ; Furmeg, Sanja ; Mitak, Mario ; Mikuš, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornika sažetaka 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018, 93-94
Skup
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 07.11.2018. - 10.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mliječni proizvodi, kvasci, molekularna identifikacija
(dairy products, yeasts, molecular identification)
Sažetak
Kvasci su česti kontaminanti fermentiranih mliječnih proizvoda, međutim, koriste se i kao starter kulture za poboljšanje svojstava finalnog proizvoda. Njihova prisutnost u povećanom broju uzrokuje nepoželjne promjene mliječnih proizvoda, kao što su neugodan miris i okus te izgled. Klasična identifikacija kvasaca pri kojima se kvasci identificiraju na temelju morfoloških i biokemijskih svojstava teška je i nepouzdana. Cilj rada bio je identificirati kvasce iz 30 uzoraka fermentiranih mliječnih proizvoda, te utvrditi pripadaju li izolirani kvasci u poželjne ili nepoželjne vrste. Izolirani kvasci identificirani su sekvenciranjem D1/D2 regije gena 28S rRNA. Dobivenim sekvencama utvrđeno je da izolirani kvasci pripadaju vrstama: Kluyveromyces marxianus, Candida tropicalis, Rhodotorula mucilaginosa, Trichosporon coremiiforme, Trichosporon ovoides, Trichosporon asahii i Pichia kudriavzevii, koje se smatraju kvascima onečišćenja, te Debaryomyces hansenii, vrsta koja se može koristiti i kao starter kultura. S obzirom na to da kvasci nisu termorezistentni mikroorganizmi, trebali bi biti uklonjeni tijekom pasterizacije, stoga se nameće zaključak kako se glavnina kontaminacije kvascima zbiva nakon termičke obrade mlijeka kao posljedica neadekvatne higijenske prakse u procesu proizvodnje. Naši rezultati upućuju na to i da većina izoliranih vrsta kvasaca, ako se nađe u većoj količini u mliječnim proizvodima, može uzrokovati kvarenje fermentiranih mliječnih proizvoda te tako prouzročiti ekonomske gubitke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Vesna Jaki Tkalec
(autor)
Tomislav Mikuš
(autor)
Mario Mitak
(autor)
Manuela Zadravec
(autor)