Pregled bibliografske jedinice broj: 964936
Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja
Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2018), 5; 419-424 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 964936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja
(The impact of different housing systemy on table eggs quality)
Autori
Maroje Ivanković ; Tomislav Mikuš ; Željka Cvrtila
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 20
(2018), 5;
419-424
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
kokošja jaja, kvaliteta, slobodni uzgoj, kavezni uzgoj
(table eggs, quality, free range system, cage system)
Sažetak
Kokošja jaja biološki su visoko vrijedna hrana i ljudski organizam koristi hranjive tvari jajeta u velikom postotku. Cilj je ovoga rada utvrditi kakvoću jaja s obzirom na način držanja kokoši nesilica. Istraživanje je obuhvatilo određivanje kvalitete konzumnih jaja nesilica različite dobi podrijetlom iz slobodnog, podnog i kaveznog uzgoja na ukupno 60 uzoraka. Jaja iz slobodnog uzgoja bila su najteža (mase prosječno 59, 35 g) i u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava imala su veći indeks oblika (75, 29 : 74, 30) i deblju ljusku (0, 44 : 0, 43 mm). Količina vode bila je najveća, a količina bjelančevina najmanja u jajima iz slobodnog uzgoja. Jaja su s aspekta njihovih proizvodnih karakteristika i kvalitete u smislu kemijskog sastava bolja u kaveznom u odnosu na slobodno držanje, dok je s aspekta dobrobiti držanje kokoši nesilica bolje u slobodnom uzgoju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts