Pregled bibliografske jedinice broj: 964935
Utjecaj topline i mehaničke skarifikacije na skraćivanje dormantnosti odabranih sorata ječma
Utjecaj topline i mehaničke skarifikacije na skraćivanje dormantnosti odabranih sorata ječma // Agronomski glasnik, 79 (2017), 5-6; 243-258 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 964935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj topline i mehaničke skarifikacije na
skraćivanje dormantnosti odabranih sorata ječma
(The Influence of Heat and Mechanical
Scarification on Shortening Seed Dormancy of
Chosen Barley Cultivars)
Autori
Matković, Ana ; Jukić, Željko ; Kereša, Snježana ; Carović-Stanko, Klaudija
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 79
(2017), 5-6;
243-258
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Ječam ; skraćivanje dormantnosti ; klijavost ; tretmani
(barley ; dormancy shortening, germination, treatments)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj tretmana zagrijanim zrakom i mehaničke skarifikacije na dormantnost sjemena odabranih dormantnih sorata ječma (Bc Vedran i Favorit) proizvedenog u dvije vegetacijske sezone (2015. i 2016. godina). U prvom pokusu sjeme dormantnih sorata tretirano je zagrijanim zrakom temperature 45°C tijekom 15 minuta i 30 minuta. Prvo utvrđivanje klijavosti u navedenim tretmanima započelo je 2. tjedna nakon žetve te se kasnije provodilo svakih 7 dana narednih 9 tjedana. U drugom pokusu sjeme dormantnih sorata ječma je tretirano mehaničkom skarifikacijom (ukolonjene su pljevice) te je utvrđivana klijavost u 2. tjednu nakon žetve. Rezultati istraživanja pokazuju kako su obje sorte bile dormantne 9 tjedana u prvoj godini istraživanja (2015.), i 8 tjedana u drugoj godini istraživanja (2016.). Tretman dormantnog sjemena ječma (Bc Vedran i Favorit) zagrijanim zrakom nije utjecao na skraćivanje dormantnosti. Prekidanje dormantnosti postignuto je mehaničkom skarifikacijom u obje godine i kod obje sorte (2015. i 2016. ; Bc Vedran 100%, te 2015. i 2016. ; Favorit 99%). Energija klijanja mehanički skarificiranog sjemena bila je veća nego energija klijanja kontrolnog sjemena u obje godine i kod obje sorte.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Željko Jukić
(autor)
Ana Matković
(autor)
Klaudija Carović-Stanko
(autor)
Snježana Kereša
(autor)