Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 964763

Procjena ostataka hrane na tanjuru i gubitak hranjive vrijednosti ručka u osnovnim školama s i bez vrta


Žitnik, Martina
Procjena ostataka hrane na tanjuru i gubitak hranjive vrijednosti ručka u osnovnim školama s i bez vrta, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 964763 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena ostataka hrane na tanjuru i gubitak hranjive vrijednosti ručka u osnovnim školama s i bez vrta
(Assessment of plate waste and nutrient loss in elementary schools with and without garden)

Autori
Žitnik, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.10

Godina
2018

Stranica
62

Mentor
Keser, Irena

Neposredni voditelj
Ilić, Ana

Ključne riječi
ostatak hrane na tanjuru ; gubitak nutrijenata ; školski ručak ; školski vrt
(plate waste ; loss of nutrients ; school lunch ; school garden)

Sažetak
S obzirom na to da djeca većinu vremena provedu u školi izrazito je bitno da školski obroci osiguravaju optimalnu količinu energije i nutrijenata. Cilj ovog rada bio je procijeniti energetski i nutritivni sastav serviranih školskih ručaka te utvrditi otpad hrane s tanjura metodom vaganja ostatka hrane na tanjuru te sukladno tome realni energetski i nutritivni unos. U istraživanju su sudjelovali učenici od 1. do 4. razreda iz 7 osnovnih škola s vrtom (model 1) i 7 bez vrta (model 2) s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Nutritivni i energetski sastav serviranih i konzumiranih ručkova uspoređen je s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama. Nije utvrđena statistički značajna razlika u masi ukupnog otpada hrane s tanjura između modela škola te iznosi u prosjeku između 20, 1-24, 6%, a pri tome se najviše baca povrća, u prosjeku između 33, 1-51, 2 g. U ovisnosti o količini bačene hrane, prosječan gubitak energije je 18-22%, a nutrijenata od 14- 42%. S obzirom na to da predviđeni unos pojedinih nutrijenata serviranim ručkom, ali i realni unos pojedinih nutrijenata nije u skladu s preporukama, u budućnosti bi trebalo prepraviti jelovnike. Edukacija o pravilnoj prehrani u školama mogla bi biti jedna od strategija kojom bi se smanjio ostatak hrane na tanjuru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Keser (mentor)

Avatar Url Ana Ilić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žitnik, Martina
Procjena ostataka hrane na tanjuru i gubitak hranjive vrijednosti ručka u osnovnim školama s i bez vrta, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Žitnik, M. (2018) 'Procjena ostataka hrane na tanjuru i gubitak hranjive vrijednosti ručka u osnovnim školama s i bez vrta', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}itnik, Martina}, year = {2018}, pages = {62}, keywords = {ostatak hrane na tanjuru, gubitak nutrijenata, \v{s}kolski ru\v{c}ak, \v{s}kolski vrt}, title = {Procjena ostataka hrane na tanjuru i gubitak hranjive vrijednosti ru\v{c}ka u osnovnim \v{s}kolama s i bez vrta}, keyword = {ostatak hrane na tanjuru, gubitak nutrijenata, \v{s}kolski ru\v{c}ak, \v{s}kolski vrt}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}itnik, Martina}, year = {2018}, pages = {62}, keywords = {plate waste, loss of nutrients, school lunch, school garden}, title = {Assessment of plate waste and nutrient loss in elementary schools with and without garden}, keyword = {plate waste, loss of nutrients, school lunch, school garden}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font