Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 9646

Promjene aromatskog sastava vina sorte Graševina tijekom starenja


Gracin, Leo
Promjene aromatskog sastava vina sorte Graševina tijekom starenja, 1996., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 9646 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene aromatskog sastava vina sorte Graševina tijekom starenja
(Changes of aroma components of Rieisling Italico wine during the aging)

Autori
Gracin, Leo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.05

Godina
1996

Stranica
54

Mentor
Konja, Gordana

Ključne riječi
Graševina; aroma; starenje; HSS-GC
(Rieisling Italico; aroma; aging; HSS-GC)

Sažetak
Starenje vina je zanimljiva tema kojom se u svijetu bavi niz stručnjaka u cilju spoznaje razloga podizanja odnosno opadanja kvalitete vina tokom starenja u drvu ili boci. Gotovo u pravilu ovom problemu vinari pristupaju na temelju iskustva bez teoretskih i znanstvenih objašnjenja. Razlog tome je što tek od prije desetak godina analitičke tehnike postaju pristupačne i istraživačima iz vinarske industrije te dolaze u mogućnost da analiziraju komponente koje dolaze u miligramskim količinama na litru, a upravo te kompnente čine osnovni utjecaj na promjenu arome vina starenjem. U našoj zemlji ovakva istraživanja na našim vinima do sada skoro nisu postojala, što je otežavajuća okolnost. U svijetu ovakve analize imaju veliki značaj jer se često uz senzorna ispitivanja želi i analitički pokazati kvalitet vina, a želi se bolje i razumjeti proces starenja vina. Graševinom kao sortom se bavilo malo istraživača te smo na temelju informacija o aromatskom sastavu starenih vina drugih sorti izabrali pet komponenata koje namjeravamo analizirati u Graševini, a to su i-amil alkohol, i-amil-acetat, 2-feniletanol, dietil-sukcinat i etil-oktanoat. Iz razloga što se radi s relativno novom tehnikom headspace analize i sa vinima koja se po prvi put sagledavaju iz ovog aspekta nadam se potvrdi očekivanih rezultata, a to su opadanje koncentracije acetata koji daju svježi voćni ton vinu, dokazivanje određene stabilnosti etil estera i povećanje tj. praktički nastajanje nekih komponenti koje se u mladom vinu ne mogu detektirati. Ovaj rad je, nadam se, samo početak u daljnjem razvoju istraživanja arome graševine kao sorte karakteristične za našu zemlju i razvoja njenog starosnog bouquea koji je malo poznat termin u Hrvatskoj. Vina se najčešće konzumiraju u toku prve dvije godine tako da ponuda arhivskih vina skoro da i ne postoji, a upravo se stručnjaci oni koji bi trebali ukazati na mogućnosti poboljšanja vina starenjem.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058505

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Leo Gracin (autor)

Avatar Url Gordana Konja (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gracin, Leo
Promjene aromatskog sastava vina sorte Graševina tijekom starenja, 1996., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gracin, L. (1996) 'Promjene aromatskog sastava vina sorte Graševina tijekom starenja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gracin, Leo}, year = {1996}, pages = {54}, keywords = {Gra\v{s}evina, aroma, starenje, HSS-GC}, title = {Promjene aromatskog sastava vina sorte Gra\v{s}evina tijekom starenja}, keyword = {Gra\v{s}evina, aroma, starenje, HSS-GC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gracin, Leo}, year = {1996}, pages = {54}, keywords = {Rieisling Italico, aroma, aging, HSS-GC}, title = {Changes of aroma components of Rieisling Italico wine during the aging}, keyword = {Rieisling Italico, aroma, aging, HSS-GC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font