Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 964525

Komparativno istraživanje antioksidacijske aktivnosti kvercetina, kavene kiseline i dihidroksikavene kiseline


Miletić, Rea; Amić, Ana
Komparativno istraživanje antioksidacijske aktivnosti kvercetina, kavene kiseline i dihidroksikavene kiseline // Knjiga sažetaka 5. Simpozij studenata kemičara
Zagreb, Hrvatska, 2018. str. 55-55 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 964525 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Komparativno istraživanje antioksidacijske aktivnosti kvercetina, kavene kiseline i dihidroksikavene kiseline
(Comparative study of antioxidative activity of quercetin, caffeic acid and dihydrocaffeic acid)

Autori
Miletić, Rea ; Amić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 5. Simpozij studenata kemičara / - , 2018, 55-55

Skup
5. simpozij studenata kemičara (SISK5)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
DFT ; kvercetin ; kavena kiselina ; dihidroksikavena kiselina ; HAT ; SPLET
(DFT ; quercetin ; caffeic acid ; dihydrocaffeic acid ; HAT ; SPLET)

Sažetak
Epidemiološke studije ukazuju na niz pozitivnih učinaka prehrane bazirane na voću i povrću na zdravlje [1]. Ovakav učinak prehrane pripisuje se polifenolima, bioaktivnim spojevima koji su u biljnom svijetu prisutni u M-mM koncentracijama, od kojih je jedan od najzastupljenijih kvercetin [2]. Međutim, kako glavnina polifenola prolazi crijevni metabolizam kojim mogu nastati hidroksibenzojeve kiseline i fenoli [3], barem dio pozitivnih učinaka prehrane bazirane na voću i povrću može se pripisati i ovim spojevima. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti i usporediti antioksidacijsku aktivnost kverecetina, te njegova dva metabolita, kavene kiseline i dihidroksikavene kiseline, pomoću DFT metode. Za izradu ovog rada korišten je programski paket Gaussian 09 [4]. Optimizacija geometrija i izračuni frekvencija urađeni su na M06-2X/6-311++G(d, p) nivou teorije i uz uporabu SMD solvatacijskog modela. Istražena su dva mehanizma antiokisidacijske aktivnosti: prijenos atoma vodika (HAT) i uzastopni prijenos protona i elektrona (SPLET). Dobiveni rezultati pokazuju da istraživani spojevi imaju odličnu antioksidacijsku aktivnost, pri čemu je kvercetin nešto bolji, te da mogu učinkovito inaktivirati odabrane slobodne radikale različitih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Ana Amić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miletić, Rea; Amić, Ana
Komparativno istraživanje antioksidacijske aktivnosti kvercetina, kavene kiseline i dihidroksikavene kiseline // Knjiga sažetaka 5. Simpozij studenata kemičara
Zagreb, Hrvatska, 2018. str. 55-55 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Miletić, R. & Amić, A. (2018) Komparativno istraživanje antioksidacijske aktivnosti kvercetina, kavene kiseline i dihidroksikavene kiseline. U: Knjiga sažetaka 5. Simpozij studenata kemičara.
@article{article, author = {Mileti\'{c}, Rea and Ami\'{c}, Ana}, year = {2018}, pages = {55-55}, keywords = {DFT, kvercetin, kavena kiselina, dihidroksikavena kiselina, HAT, SPLET}, title = {Komparativno istra\v{z}ivanje antioksidacijske aktivnosti kvercetina, kavene kiseline i dihidroksikavene kiseline}, keyword = {DFT, kvercetin, kavena kiselina, dihidroksikavena kiselina, HAT, SPLET}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mileti\'{c}, Rea and Ami\'{c}, Ana}, year = {2018}, pages = {55-55}, keywords = {DFT, quercetin, caffeic acid, dihydrocaffeic acid, HAT, SPLET}, title = {Comparative study of antioxidative activity of quercetin, caffeic acid and dihydrocaffeic acid}, keyword = {DFT, quercetin, caffeic acid, dihydrocaffeic acid, HAT, SPLET}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font