Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 964517

Mikroinkapsulacija probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja uz dodatak različitih prebiotika


Ursić, Tino
Mikroinkapsulacija probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja uz dodatak različitih prebiotika, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 964517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikroinkapsulacija probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja uz dodatak različitih prebiotika
(Microencapsulation of probitic strain Lactobacillus fermentum D12 after cultivation with addition of different prebiotics)

Autori
Ursić, Tino

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.09

Godina
2018

Stranica
22

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
Lactobacillus fermenutm D12, liofilizacija, mikorinkapsulacija, prebiotici , probiotici
(Lactobacillus fermentum D12, lyophilization, microencapsulation, prebiotics, probiotics)

Sažetak
Tema ovog rada je mikroinkapsulacija probiotčkog soja Lactobacillus fermentum D12 u alginatu uz dodatak prebiotika inulina i fruktooligosaharida, te liofilizacija mikroinkapsuliranih stanica uz dodatak obranog mlijeka kao lioprotektora. Cilj rada bio je utvrditi štite li prebiotici i obrano mlijeko mikroinkapsulirane stanice tijekom procesa sušenja, skladištenja i izlaganja stanca nepovoljnim uvjetima gastrointestinalong trakta. Vrlo je važno da se stanice probitičkih sojeva zaštite na odgovarajući način kako bi se što veći broj tih stanica dostavio do ciljnog mjesta kao što je gastrointestinalni trakt i kako bi tamo započele svoje korisno djelovanje. Određivanjem preživljavanja stanica mikroinkapsuliranih uz dodtak prebiotika i liofiliziranih uz dodatak lioprotektora, nakon procesa liofilizacoje i nakon izlaganja stanica nepovoljnim uvjetima gastrointestinalnog trakta i usporedbom preživljavanja u odnosu na kontrolu, utvđeno je kako alginat kao sredstvo za mikroinkapsulaciju i dodatak prebiotika i lioprotektora štite stanice od nepovoljnih i stresnih uvjeta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ursić, Tino
Mikroinkapsulacija probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja uz dodatak različitih prebiotika, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ursić, T. (2018) 'Mikroinkapsulacija probiotičkog soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja uz dodatak različitih prebiotika', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ursi\'{c}, Tino}, year = {2018}, pages = {22}, keywords = {Lactobacillus fermenutm D12, liofilizacija, mikorinkapsulacija, prebiotici , probiotici}, title = {Mikroinkapsulacija probioti\v{c}kog soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja uz dodatak razli\v{c}itih prebiotika}, keyword = {Lactobacillus fermenutm D12, liofilizacija, mikorinkapsulacija, prebiotici , probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ursi\'{c}, Tino}, year = {2018}, pages = {22}, keywords = {Lactobacillus fermentum D12, lyophilization, microencapsulation, prebiotics, probiotics}, title = {Microencapsulation of probitic strain Lactobacillus fermentum D12 after cultivation with addition of different prebiotics}, keyword = {Lactobacillus fermentum D12, lyophilization, microencapsulation, prebiotics, probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font