Pregled bibliografske jedinice broj: 964506
Procjena nutritivne gustoće ručkova u osnovnim školama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije pomoću NRF6.3 indeksa
Procjena nutritivne gustoće ručkova u osnovnim školama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije pomoću NRF6.3 indeksa, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 964506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena nutritivne gustoće ručkova u osnovnim
školama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke
županije pomoću NRF6.3 indeksa
(Assessment of nutrient density of lunches in
primary schools in the Zagreb city and Zagreb
county with NRF6.3 index)
Autori
Gradiški, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2018
Stranica
55
Mentor
Keser, Irena
Neposredni voditelj
Ilić, Ana
Ključne riječi
školski ručak ; nutritivna gustoća ; energetska gustoća ; otpad hrane s tanjura
(school lunch ; nutrient density ; energy density ; plate waste)
Sažetak
Pravilna prehrana je izuzetno važna tijekom djetinjstva jer omogućuje optimalni rast i razvoj djeteta te može pridonijeti prevenciji pojave kroničnih bolesti kasnije tijekom života. Cilj rada bio je procijeniti nutritivnu i energetsku gustoću ručka u osnovnim školama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije pomoću mjerenja otpada hrane s tanjura te ispitati povezanost količine otpada hrane s nutritivnom gustoćom obroka. Nutritivna gustoća je procijenjena pomoću NRF6.3 indeksa, a energetska gustoća je izražena kao energetska vrijednost po gramu obroka. Rezultati su se uspoređivali s obzirom na model javne nabave unutar sezona. Prosječna nutritivna i energetska gustoća ručka nije se statistički značajno razlikovala između škola s obzirom na model javne nabave. Prosječna količina otpada je bila 21-23% od servirane hrane po učeniku/dan, a najveći dio ukupnog otpada čine povrće i škrobna hrana. U sezoni jesen/zima postoji statistički značajna negativna povezanost postotka bodova NRF indeksa konzumirane hrane i ukupnog otpada hrane za škole modela 1 (p=0, 015) i za škole modela 2 (p=0, 021). U sezoni proljeće/ljeto postotak bodova NRF indeksa konzumirane hrane statistički značajno je bio veći za škole modela 2 u odnosu na škole modela 1 (p=0, 001). Statistički značajna negativna povezanost je utvrđena između postotka bodova NRF indeksa konzumirane hrane i otpada iz skupine povrće za škole modela 1 (p=0, 042) te za škole modela 2 (p=0, 004).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb