Pregled bibliografske jedinice broj: 964502
Procjena prehrambenih navika zaposlenih osoba MEDAS upitnikom
Procjena prehrambenih navika zaposlenih osoba MEDAS upitnikom, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 964502 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena prehrambenih navika zaposlenih osoba MEDAS upitnikom
(Assessment of dietary habits among workers with the MEDAS questionnaire)
Autori
Genc, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
23
Mentor
Keser, Irena
Ključne riječi
MEDAS upitnik, mediteranska prehrana, prehrambene navike, zaposlene osobe
(dietary habits, MEDAS questionnaire, mediterranean diet, workers)
Sažetak
Kao i kod opće populacije, prekomjerna tjelesna masa i pretilost bilježe porast kod zaposlene populacije te time utječu na povećanje rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. S obzirom na bogatstvo dokaza o pozitivnom djelovanju mediteranske prehrane na zdravlje, upravo bi se takav način prehrane trebao usmjeriti prema zaposlenim osobama sa svrhom edukacije i prevencije bolesti. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti prehrambene navike zaposlenih osoba s obzirom na spol te stupanj obrazovanja. U istraživanju je sudjelovalo 166 ispitanika, 116 žena i 50 muškaraca, koji se trenutno nalaze u radnom odnosu. Istraživanje je provedeno putem online obrasca koji je sadržavao MEDAS (Mediterranean Diet Adherence Screener) upitnik. Rezultati pokazuju statistički značajno veći prosječan ukupan broj bodova ostvaren putem MEDAS upitnika kod žena (6, 0 ± 1, 9), u odnosu na muškarce (4, 9 ± 2, 0), dok statistički značajna razlika u prosječnom broju bodova s obzirom na stupanj obrazovanja nije utvrđena. S obzirom na rezultate MEDAS upitnika može se zaključiti da su muškarci imali lošije prehrambene navike u usporedbi sa ženama, dok zaposlene osobe s višim i nižim stupnjem obrazovanja nisu imale različite prehrambene navike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam