Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 964482

Alergeni kikirikija u uzorcima čokolada, krem- proizvoda i kolača


Panjkota Krbavčić, Ines; Marković, Ksenija; Bogdanović, Tanja; Hršak, Lucija; Mladena Zeljko, Mladena; Bituh, Martina; Vahčić, Nada
Alergeni kikirikija u uzorcima čokolada, krem- proizvoda i kolača // Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition, 12 (2017), 1-2; 77-82 (recenziran, članak, ostalo)


CROSBI ID: 964482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alergeni kikirikija u uzorcima čokolada, krem- proizvoda i kolača
(Peanut allergens in chocolates, chocolate creams and cake samples)

Autori
Panjkota Krbavčić, Ines ; Marković, Ksenija ; Bogdanović, Tanja ; Hršak, Lucija ; Mladena Zeljko, Mladena ; Bituh, Martina ; Vahčić, Nada

Izvornik
Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition (1848-2562) 12 (2017), 1-2; 77-82

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
alergeni ; ELISA ; informacije o hrani ; kikiriki
(allergens ; ELISA ; food information ; peanut)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja prisutnost alergena kikirikija je analizirana ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) metodom u uzorcima čokolade s lješnjakom i krem-proizvoda iz trgovačkih lanaca te uzorcima kolača koji sadrže kakaove dijelove iz trgovačkog lanca, slastičarnice i objekta javne prehrane, a dobiveni rezultati uspoređeni su sa informacijama o hrani vezanim uz prisutnost alergena kikirikija. U petnaest od šesnaest analiziranih uzoraka zapakirane hrane (čokolada s lješnjakom i krem-proizvodi) detektirani su alergeni kikirikija pri čemu je navod o sadržaju alergena kikirikija, u okviru informacija o hrani, sadržavalo šest takovih proizvoda. Alergeni kikirikija detektirani su i u četrnaest od šesnaest analiziranih uzoraka nepretpakirane hrane, odnosno kolača koji sadrže kakaove dijelove iz trgovačkog lanca, slastičarnice i objekta javne prehrane pri čemu su informacije o hrani ukazivale na sadržaj kikirikija u tri takova proizvoda. Rezultati istraživanja ukazuju na značaj detekcije alergena kikirikija kao skrivenog sastojka u hrani, obzirom da je podatke o tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije ili netolerancije koji između ostalog uključuju kikiriki i proizvode od kikirikija, potrebno navoditi u okviru obveznih informacija o hrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Panjkota Krbavčić, Ines; Marković, Ksenija; Bogdanović, Tanja; Hršak, Lucija; Mladena Zeljko, Mladena; Bituh, Martina; Vahčić, Nada
Alergeni kikirikija u uzorcima čokolada, krem- proizvoda i kolača // Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition, 12 (2017), 1-2; 77-82 (recenziran, članak, ostalo)
Panjkota Krbavčić, I., Marković, K., Bogdanović, T., Hršak, L., Mladena Zeljko, M., Bituh, M. & Vahčić, N. (2017) Alergeni kikirikija u uzorcima čokolada, krem- proizvoda i kolača. Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition, 12 (1-2), 77-82.
@article{article, author = {Panjkota Krbav\v{c}i\'{c}, Ines and Markovi\'{c}, Ksenija and Bogdanovi\'{c}, Tanja and Hr\v{s}ak, Lucija and Mladena Zeljko, Mladena and Bituh, Martina and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2017}, pages = {77-82}, keywords = {alergeni, ELISA, informacije o hrani, kikiriki}, journal = {Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition}, volume = {12}, number = {1-2}, issn = {1848-2562}, title = {Alergeni kikirikija u uzorcima \v{c}okolada, krem- proizvoda i kola\v{c}a}, keyword = {alergeni, ELISA, informacije o hrani, kikiriki} }
@article{article, author = {Panjkota Krbav\v{c}i\'{c}, Ines and Markovi\'{c}, Ksenija and Bogdanovi\'{c}, Tanja and Hr\v{s}ak, Lucija and Mladena Zeljko, Mladena and Bituh, Martina and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2017}, pages = {77-82}, keywords = {allergens, ELISA, food information, peanut}, journal = {Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition}, volume = {12}, number = {1-2}, issn = {1848-2562}, title = {Peanut allergens in chocolates, chocolate creams and cake samples}, keyword = {allergens, ELISA, food information, peanut} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • EBSCO-HOST
  • DOAJ: Directory of Open Access Journals
  • ULRICH'S
  • JOURNAL SEEK
  • PROQUEST
  • INDEX COPERNICUS
  • OPEN J-GATE
  • NEWJOUR
  • THE KNOWLEDGE NETWORK
  • HRČAK (Portal of Croatian Scientific Journals)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font