Pregled bibliografske jedinice broj: 964482
Alergeni kikirikija u uzorcima čokolada, krem- proizvoda i kolača
Alergeni kikirikija u uzorcima čokolada, krem- proizvoda i kolača // Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition, 12 (2017), 1-2; 77-82 (recenziran, članak, ostalo)
CROSBI ID: 964482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alergeni kikirikija u uzorcima čokolada, krem- proizvoda i kolača
(Peanut allergens in chocolates, chocolate creams and cake samples)
Autori
Panjkota Krbavčić, Ines ; Marković, Ksenija ; Bogdanović, Tanja ; Hršak, Lucija ; Mladena Zeljko, Mladena ; Bituh, Martina ; Vahčić, Nada
Izvornik
Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition (1848-2562) 12
(2017), 1-2;
77-82
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
alergeni ; ELISA ; informacije o hrani ; kikiriki
(allergens ; ELISA ; food information ; peanut)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja prisutnost alergena kikirikija je analizirana ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) metodom u uzorcima čokolade s lješnjakom i krem-proizvoda iz trgovačkih lanaca te uzorcima kolača koji sadrže kakaove dijelove iz trgovačkog lanca, slastičarnice i objekta javne prehrane, a dobiveni rezultati uspoređeni su sa informacijama o hrani vezanim uz prisutnost alergena kikirikija. U petnaest od šesnaest analiziranih uzoraka zapakirane hrane (čokolada s lješnjakom i krem-proizvodi) detektirani su alergeni kikirikija pri čemu je navod o sadržaju alergena kikirikija, u okviru informacija o hrani, sadržavalo šest takovih proizvoda. Alergeni kikirikija detektirani su i u četrnaest od šesnaest analiziranih uzoraka nepretpakirane hrane, odnosno kolača koji sadrže kakaove dijelove iz trgovačkog lanca, slastičarnice i objekta javne prehrane pri čemu su informacije o hrani ukazivale na sadržaj kikirikija u tri takova proizvoda. Rezultati istraživanja ukazuju na značaj detekcije alergena kikirikija kao skrivenog sastojka u hrani, obzirom da je podatke o tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije ili netolerancije koji između ostalog uključuju kikiriki i proizvode od kikirikija, potrebno navoditi u okviru obveznih informacija o hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(autor)
Tanja Bogdanović
(autor)
Ines Panjkota-Krbavčić
(autor)
Ksenija Marković
(autor)
Martina Bituh
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- EBSCO-HOST
- DOAJ: Directory of Open Access Journals
- ULRICH'S
- JOURNAL SEEK
- PROQUEST
- INDEX COPERNICUS
- OPEN J-GATE
- NEWJOUR
- THE KNOWLEDGE NETWORK
- HRČAK (Portal of Croatian Scientific Journals)