Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 964375

Proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj


Topalović, Martina
Proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 964375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj
(Barley production in Republic of Croatia)

Autori
Topalović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.09

Godina
2018

Stranica
22

Mentor
Iljkić, Dario

Ključne riječi
ječam ; proizvodnja ; prinosi ; Hrvatska ; agrotehnika
(barley ; production ; yield ; Croatia ; agrotechnics)

Sažetak
Cilj završnog rada bio je prikazati detaljnu proizvodnju ječma u Republici Hrvatskoj s kratkim osvrtom i na proizvodnju u svijetu. Osim toga, u radu su opisani i agroekološki uvjeti proizvodnje ječma te uobičajena agotehnika u intezivnoj proizvodnji na našem područiju. Ječam se koristi za hranidbu životinja, industrijsku preradu te prehranu ljudi. U pogledu agroekoloških uvjeta ječam najbolje podnosi sušu i visoke temperature, ima najmanje potrebe za vodom i slabije podnosi niske temperature od pšenice. Kako bi se dobio visok i stabilan prinos vrlo su bitne sve agrotehničke mjere u proizvodnji ječam (plodored, obrada tla, sjetva, njega i žetva), a naročitu pozornost treba posvetiti gnojidbi. Među žitaricama ječam se u svijetu nalazi na četvrtom mjestu. U prosjeku se uzgaja na oko 50 milijuna ha s prosječnim prinosom od 2, 9 t/ha od čega se čak 62 % zasijanih površina nalazi u Europi. U Republici Hrvatskoj ječam se u prosjeku (2006. - 2015.) uzgajao na 54 468 ha što znači da se po zastupljenosti na oranicama nalazi na četvrtom mjestu. Prosječan prinos je iznosio 3, 9 t/ha što je značajno više u usporedbi s svjetskim prosjekom. Međutim, u analiziranom razdoblju prinos je varirao od 3, 3 t/ha u 2010. do čak 4, 4 t/ha u 2015. što je povećanje od oko 33 %, a glavni razlog ovakvih variranja su vremenske prilike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Dario Iljkić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Topalović, Martina
Proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Topalović, M. (2018) 'Proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Topalovi\'{c}, Martina}, year = {2018}, pages = {22}, keywords = {je\v{c}am, proizvodnja, prinosi, Hrvatska, agrotehnika}, title = {Proizvodnja je\v{c}ma u Republici Hrvatskoj}, keyword = {je\v{c}am, proizvodnja, prinosi, Hrvatska, agrotehnika}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Topalovi\'{c}, Martina}, year = {2018}, pages = {22}, keywords = {barley, production, yield, Croatia, agrotechnics}, title = {Barley production in Republic of Croatia}, keyword = {barley, production, yield, Croatia, agrotechnics}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font