Pregled bibliografske jedinice broj: 964375
Proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj
Proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 964375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj
(Barley production in Republic of Croatia)
Autori
Topalović, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2018
Stranica
22
Mentor
Iljkić, Dario
Ključne riječi
ječam ; proizvodnja ; prinosi ; Hrvatska ; agrotehnika
(barley ; production ; yield ; Croatia ; agrotechnics)
Sažetak
Cilj završnog rada bio je prikazati detaljnu proizvodnju ječma u Republici Hrvatskoj s kratkim osvrtom i na proizvodnju u svijetu. Osim toga, u radu su opisani i agroekološki uvjeti proizvodnje ječma te uobičajena agotehnika u intezivnoj proizvodnji na našem područiju. Ječam se koristi za hranidbu životinja, industrijsku preradu te prehranu ljudi. U pogledu agroekoloških uvjeta ječam najbolje podnosi sušu i visoke temperature, ima najmanje potrebe za vodom i slabije podnosi niske temperature od pšenice. Kako bi se dobio visok i stabilan prinos vrlo su bitne sve agrotehničke mjere u proizvodnji ječam (plodored, obrada tla, sjetva, njega i žetva), a naročitu pozornost treba posvetiti gnojidbi. Među žitaricama ječam se u svijetu nalazi na četvrtom mjestu. U prosjeku se uzgaja na oko 50 milijuna ha s prosječnim prinosom od 2, 9 t/ha od čega se čak 62 % zasijanih površina nalazi u Europi. U Republici Hrvatskoj ječam se u prosjeku (2006. - 2015.) uzgajao na 54 468 ha što znači da se po zastupljenosti na oranicama nalazi na četvrtom mjestu. Prosječan prinos je iznosio 3, 9 t/ha što je značajno više u usporedbi s svjetskim prosjekom. Međutim, u analiziranom razdoblju prinos je varirao od 3, 3 t/ha u 2010. do čak 4, 4 t/ha u 2015. što je povećanje od oko 33 %, a glavni razlog ovakvih variranja su vremenske prilike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)