Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 964321

Promjena kvalitete mlijeka uvjetovana promjenom načina ishrane krava


Zrinščak, Stanko; Mrgan, Ana; Ivanišević, Ljerka
Promjena kvalitete mlijeka uvjetovana promjenom načina ishrane krava // Hranom do zdravlja / Šubarić Drago, Jašić Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 155-162 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 964321 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena kvalitete mlijeka uvjetovana promjenom načina ishrane krava
(The influence of Feed on Milk quality)

Autori
Zrinščak, Stanko ; Mrgan, Ana ; Ivanišević, Ljerka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Hranom do zdravlja / Šubarić Drago, Jašić Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 155-162

ISBN
978-953-7005-41-2

Skup
9th International Scientific and Proffesional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kvaliteta mlijeka, ishrana, prerada
(milk, quality, feed,)

Sažetak
Kvaliteta mlijeka direktno je vezana uz način ishrane krava. Kod krava koje su u stajskom uzgoju, gdje je hrana izbalansirana i nemaju mogućnosti ispaše, oscilacije u kvaliteti mlijeka su neznatne. Krave koje se puštaju na ispašu, daju mlijeko, koje u različitim dijelovima godine znatno oscilira u svom kemijskom sastavu. Za takovo mlijeko karakteristična je i pojava bakteriofaga, koji dodatno stvaraju probleme u proizvodnji fermentiranih proizvoda. Ove promjene su najizraženije u proljeće, u vrijeme intenzivnog rasta mlade trave. Cilj rada je bio pratiti promjene u kemijskom sastavu mlijeka, koje direktno utiču na promjenu načina proizvodnje jogurta i kiselog vrhnja. Istraživanje je obuhvatilo usporednu ulaznu kontrolu mlijeka unazad pet godina, od 2012. godine do 2016. godine, kao i ulaznu količinu mlijeka. Promjene u sastavu mlijeka praćene su u jednoj mljekari na području Požeško-slavonske županije, koja spada u kategoriju malih mljekara. Dobiveni rezultati pokazuju, pad mliječne masti i bjelančevina, odnosno ukupne suhe tvari mlijeka, kao posljedicu mogućnosti ispaše krava. Za prerađivača mlijeka to uvjetuje određenu promjenu u proizvodnji fermentiranih proizvoda. Najveće promjene su kod proizvoda kod kojih se dodatno povećava suha tvar, dodatkom ili mlijeka u prahu, ili sirutke u prahu, a to su jogurti i kiselo vrhnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Zrinščak, Stanko; Mrgan, Ana; Ivanišević, Ljerka
Promjena kvalitete mlijeka uvjetovana promjenom načina ishrane krava // Hranom do zdravlja / Šubarić Drago, Jašić Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 155-162 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Zrinščak, S., Mrgan, A. & Ivanišević, L. (2016) Promjena kvalitete mlijeka uvjetovana promjenom načina ishrane krava. U: Šubarić Drago, J. (ur.)Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Zrin\v{s}\v{c}ak, Stanko and Mrgan, Ana and Ivani\v{s}evi\'{c}, Ljerka}, editor = {\v{S}ubari\'{c} Drago, J.}, year = {2016}, pages = {155-162}, keywords = {kvaliteta mlijeka, ishrana, prerada}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {Promjena kvalitete mlijeka uvjetovana promjenom na\v{c}ina ishrane krava}, keyword = {kvaliteta mlijeka, ishrana, prerada}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zrin\v{s}\v{c}ak, Stanko and Mrgan, Ana and Ivani\v{s}evi\'{c}, Ljerka}, editor = {\v{S}ubari\'{c} Drago, J.}, year = {2016}, pages = {155-162}, keywords = {milk, quality, feed,}, isbn = {978-953-7005-41-2}, title = {The influence of Feed on Milk quality}, keyword = {milk, quality, feed,}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font