Pregled bibliografske jedinice broj: 964321
Promjena kvalitete mlijeka uvjetovana promjenom načina ishrane krava
Promjena kvalitete mlijeka uvjetovana promjenom načina ishrane krava // Hranom do zdravlja / Šubarić Drago, Jašić Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 155-162 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 964321 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena kvalitete mlijeka uvjetovana promjenom načina ishrane krava
(The influence of Feed on Milk quality)
Autori
Zrinščak, Stanko ; Mrgan, Ana ; Ivanišević, Ljerka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Hranom do zdravlja
/ Šubarić Drago, Jašić Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016, 155-162
ISBN
978-953-7005-41-2
Skup
9th International Scientific and Proffesional Conference WITH FOOD TO HEALTH
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kvaliteta mlijeka, ishrana, prerada
(milk, quality, feed,)
Sažetak
Kvaliteta mlijeka direktno je vezana uz način ishrane krava. Kod krava koje su u stajskom uzgoju, gdje je hrana izbalansirana i nemaju mogućnosti ispaše, oscilacije u kvaliteti mlijeka su neznatne. Krave koje se puštaju na ispašu, daju mlijeko, koje u različitim dijelovima godine znatno oscilira u svom kemijskom sastavu. Za takovo mlijeko karakteristična je i pojava bakteriofaga, koji dodatno stvaraju probleme u proizvodnji fermentiranih proizvoda. Ove promjene su najizraženije u proljeće, u vrijeme intenzivnog rasta mlade trave. Cilj rada je bio pratiti promjene u kemijskom sastavu mlijeka, koje direktno utiču na promjenu načina proizvodnje jogurta i kiselog vrhnja. Istraživanje je obuhvatilo usporednu ulaznu kontrolu mlijeka unazad pet godina, od 2012. godine do 2016. godine, kao i ulaznu količinu mlijeka. Promjene u sastavu mlijeka praćene su u jednoj mljekari na području Požeško-slavonske županije, koja spada u kategoriju malih mljekara. Dobiveni rezultati pokazuju, pad mliječne masti i bjelančevina, odnosno ukupne suhe tvari mlijeka, kao posljedicu mogućnosti ispaše krava. Za prerađivača mlijeka to uvjetuje određenu promjenu u proizvodnji fermentiranih proizvoda. Najveće promjene su kod proizvoda kod kojih se dodatno povećava suha tvar, dodatkom ili mlijeka u prahu, ili sirutke u prahu, a to su jogurti i kiselo vrhnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi