Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 964256

ODRŽIVOST KONZUMACIJE HRANE U HRVATSKOJ PROCJENJENA VODENIM OTISKOM


Ferk, Karla; Grujić, Matko; Krešić, Greta
ODRŽIVOST KONZUMACIJE HRANE U HRVATSKOJ PROCJENJENA VODENIM OTISKOM // 11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Split : Osijek : Tuzla: Kemijsko- tehnološki fakultet Svaučilišta u Splitu ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku ; Tehnloški fakultet Univerziteta u Tuzli, 2018. str. 15-15 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 964256 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODRŽIVOST KONZUMACIJE HRANE U HRVATSKOJ PROCJENJENA VODENIM OTISKOM
(SUSTAINABILITY OF FOOD CONSUMPTION IN CROATIA ESTIMATED WITH THE WATER FOOTPRINT)

Autori
Ferk, Karla ; Grujić, Matko ; Krešić, Greta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

ISBN
978-953-7803-09-4

Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
konzumacija hrane, Hrvatska, održivost, vodeni otisak
(Croatia, food consumption, sustainability, water footprint,)

Sažetak
Suvremeni način prehrane postao je neodrživ kako u zdravstvenom tako i u ekološkom smislu. Sedamdeset posto pitke vode troši se u poljoprivredi, a rast populacije i zagađenje okoliša mogli bi uskoro dovesti do njenog nedostatka. Cilj ovog rada bio je procijeniti vodeni otisak potrošnje hrane kućanstva u Republici Hrvatskoj. Podaci o prosječnoj potrošnji hrane po članu kućanstva dobiveni su iz ankete o potrošnji kućanstva Državnog zavoda za statistiku, a izračun vodenog otiska pojedinih namirnica korišteni su podaci iz baza dostupnih na platformi Water Footprint Network. Prosječna osoba u Hrvatskoj samo unosom hrane potroši više od 1.221.169, 4 L vode godišnje, odnosno 3.345, 7 L dnevno. Najveće vodene otiske imaju skupine meso i proizvodi od mesa (39, 9%), kruh i žitarice (14, 0%), te mlijeko, sir i jaja (13, 4%), dok je utjecaj voća i povrća zastupljen u manjem udjelu (9, 8%). Istraživanje je potvrdilo da u Hrvatskoj, kao i u ostalim zapadnim zemljama, visoka konzumacija mesa i proizvoda životinjskog podrijetla zauzima veliki udio u vodenom otisku prehrane. Smanjenjem njihovog unosa osigurala bi se veća održivost prehrane u smislu potrošnje vode, ali i održanja zdravlja, u nadolazećem periodu nesigurnosti globalnog prehrambenog sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Greta Krešić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ferk, Karla; Grujić, Matko; Krešić, Greta
ODRŽIVOST KONZUMACIJE HRANE U HRVATSKOJ PROCJENJENA VODENIM OTISKOM // 11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Split : Osijek : Tuzla: Kemijsko- tehnološki fakultet Svaučilišta u Splitu ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku ; Tehnloški fakultet Univerziteta u Tuzli, 2018. str. 15-15 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Ferk, K., Grujić, M. & Krešić, G. (2018) ODRŽIVOST KONZUMACIJE HRANE U HRVATSKOJ PROCJENJENA VODENIM OTISKOM. U: Jerković, I., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Ferk, Karla and Gruji\'{c}, Matko and Kre\v{s}i\'{c}, Greta}, year = {2018}, pages = {15-15}, keywords = {konzumacija hrane, Hrvatska, odr\v{z}ivost, vodeni otisak}, isbn = {978-953-7803-09-4}, title = {ODR\v{Z}IVOST KONZUMACIJE HRANE U HRVATSKOJ PROCJENJENA VODENIM OTISKOM}, keyword = {konzumacija hrane, Hrvatska, odr\v{z}ivost, vodeni otisak}, publisher = {Kemijsko- tehnolo\v{s}ki fakultet Svau\v{c}ili\v{s}ta u Splitu ; Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku ; Tehnlo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ferk, Karla and Gruji\'{c}, Matko and Kre\v{s}i\'{c}, Greta}, year = {2018}, pages = {15-15}, keywords = {Croatia, food consumption, sustainability, water footprint,}, isbn = {978-953-7803-09-4}, title = {SUSTAINABILITY OF FOOD CONSUMPTION IN CROATIA ESTIMATED WITH THE WATER FOOTPRINT}, keyword = {Croatia, food consumption, sustainability, water footprint,}, publisher = {Kemijsko- tehnolo\v{s}ki fakultet Svau\v{c}ili\v{s}ta u Splitu ; Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku ; Tehnlo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font