Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 963951

Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun; Aladić, Krunoslav; Longin, Lucija
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica // Glasnik zaštite bilja, 5 (2018), 96-103 doi:10.31727/gzb.41.5.9 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 963951 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica
(The Influence of Microwave Heating and Addition of Antioxidants on the Shelf life of Ekstra Virgin Olive Oil variety Oblica)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Aladić, Krunoslav ; Longin, Lucija

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5 (2018); 96-103

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ekstra djevičansko maslinovo ulje ; mikrovalno zagrijavanje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergisti
(extra virgin olive oil ; microwave heatin ; oxidation stability ; antioxidants ; synergists)

Sažetak
Djevičansko maslinovo ulje ima veliku otpornost prema oksidacijskom kvarenju, zbog sastava triacilglicerola s niskim udjelom polinezasićenih masnih kiselina i skupine fenolnih antioksidansa sastavljenih uglavnom od polifenola i tokoferola. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista. Od prirodnih antioksidansa korišteni su ekstrakt ružmarina i ekstrakt zelenog čaja te sinergist limunska kiselina. Uzorci ulja sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista zagrijavani su u mikrovalnoj pećnici kod konstante snage 300 W u različitom vremenskom periodu (5, 10, 15 i 20 minuta). Uzorci su također zagrijavani i kod različite snage uređaja (180, 300, 450W) u konstantnom vremenskom periodu 5 minuta. Rezultat testa ubrzane oksidacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja izražen je peroksidnim brojem. Mikrovalnim zagrijavanjem uzoraka tijekom duljeg vremena zagrijavanja dolazi do porasta temperature i vrijednosti peroksidnog broja, odnosno dolazi do porasta oksidacijskog kvarenja ulja. Dodatkom antioksidansa i sinergista povećana je stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Najveća stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja postignuta je kombinacijom ekstrakta zelenog čaja i sinergista limunske kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun; Aladić, Krunoslav; Longin, Lucija
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica // Glasnik zaštite bilja, 5 (2018), 96-103 doi:10.31727/gzb.41.5.9 (recenziran, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S., Šubarić, D., Jozinović, A., Aladić, K. & Longin, L. (2018) Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica. Glasnik zaštite bilja, 5, 96-103 doi:10.31727/gzb.41.5.9.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun and Aladi\'{c}, Krunoslav and Longin, Lucija}, year = {2018}, pages = {96-103}, DOI = {10.31727/gzb.41.5.9}, keywords = {ekstra djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, mikrovalno zagrijavanje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, sinergisti}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.41.5.9}, volume = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na odr\v{z}ivost ekstra djevi\v{c}anskog maslinovog ulja sorte Oblica}, keyword = {ekstra djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, mikrovalno zagrijavanje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, sinergisti} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun and Aladi\'{c}, Krunoslav and Longin, Lucija}, year = {2018}, pages = {96-103}, DOI = {10.31727/gzb.41.5.9}, keywords = {extra virgin olive oil, microwave heatin, oxidation stability, antioxidants, synergists}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.41.5.9}, volume = {5}, issn = {0350-9664}, title = {The Influence of Microwave Heating and Addition of Antioxidants on the Shelf life of Ekstra Virgin Olive Oil variety Oblica}, keyword = {extra virgin olive oil, microwave heatin, oxidation stability, antioxidants, synergists} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font