Pregled bibliografske jedinice broj: 963951
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica // Glasnik zaštite bilja, 5 (2018), 96-103 doi:10.31727/gzb.41.5.9 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 963951 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica
(The Influence of Microwave Heating and Addition of Antioxidants on the Shelf life of Ekstra Virgin Olive Oil variety Oblica)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Aladić, Krunoslav ; Longin, Lucija
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5
(2018);
96-103
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ekstra djevičansko maslinovo ulje ; mikrovalno zagrijavanje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergisti
(extra virgin olive oil ; microwave heatin ; oxidation stability ; antioxidants ; synergists)
Sažetak
Djevičansko maslinovo ulje ima veliku otpornost prema oksidacijskom kvarenju, zbog sastava triacilglicerola s niskim udjelom polinezasićenih masnih kiselina i skupine fenolnih antioksidansa sastavljenih uglavnom od polifenola i tokoferola. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista. Od prirodnih antioksidansa korišteni su ekstrakt ružmarina i ekstrakt zelenog čaja te sinergist limunska kiselina. Uzorci ulja sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista zagrijavani su u mikrovalnoj pećnici kod konstante snage 300 W u različitom vremenskom periodu (5, 10, 15 i 20 minuta). Uzorci su također zagrijavani i kod različite snage uređaja (180, 300, 450W) u konstantnom vremenskom periodu 5 minuta. Rezultat testa ubrzane oksidacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja izražen je peroksidnim brojem. Mikrovalnim zagrijavanjem uzoraka tijekom duljeg vremena zagrijavanja dolazi do porasta temperature i vrijednosti peroksidnog broja, odnosno dolazi do porasta oksidacijskog kvarenja ulja. Dodatkom antioksidansa i sinergista povećana je stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Najveća stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja postignuta je kombinacijom ekstrakta zelenog čaja i sinergista limunske kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krunoslav Aladić
(autor)
Stela Jokić
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts