Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 963872

Uloga ambalaže u osiguravanju zdravstvene ispravnosti hrane


Stipanelov Vrandečić, Nataša
Uloga ambalaže u osiguravanju zdravstvene ispravnosti hrane // Knjiga sažetaka 11. Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Split : Osijek : Tuzla: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2018. str. 92-92 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 963872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga ambalaže u osiguravanju zdravstvene ispravnosti hrane
(The role of packaging in food safety)

Autori
Stipanelov Vrandečić, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka 11. Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Split : Osijek : Tuzla : Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2018, 92-92

ISBN
978-953-7803-09-4

Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
ambalaža, sigurnost hrane
(packaging, food safety)

Sažetak
Da bi se hrana zaštitila i na siguran način transportirala, skladištila i dostavila krajnjem korisniku treba je staviti u odgovarajuću ambalažu koja ju štiti od mehaničkih, klimatoloških, kemijskih i mikrobioloških utjecaja. Ambalaža aktivno sudjeluje i u prodaji robe. Ona svojim oblikom, teksturom, grafičkim rješenjem i identifikacijom komunicira s potrošačem. Osim toga ona mora omogućiti jednostavnu i udobnu uporabu a istodobno biti atraktivna i suvremena. Ambalaža mora biti prilagođena kupovnoj moći potrošača, njihovoj potrošačkoj kulturi i navikama i mora biti usklađena sa standardima i propisima. Pri kreiranju ambalaže potrebno je tako odabrati elemente oblikovanja ambalaže (ambalažni materijal, prostorni oblik ambalaže, elemente grafičkog oblikovanja) i međusobno ih uskladiti kako bi ambalaža na optimalan način ispunila sve svoje funkcije. Suvremena dostignuća na polju ambalaže (novi ambalažni materijali i oblici i nove tehnike pakiranja), promjene u načinu života stanovništva (urbanizacija, razvoj prometa, nove higijenske i zdravstvene navike itd.) i povećana kupovna moć potrošača (potražnja za kvalitetnijom robom u boljoj, atraktivnijoj i skupljoj ambalaži) razlozi su za sve većom proizvodnjom i potrošnjom ambalaže. Razvoj tehnologije znatno utječe i na ambalažnu industriju. Uporaba biorazgradljivih materijala i materijala modificiranih nanočesticama, razvoj aktivne i inteligentne ambalaže te uporaba sustava za sljedivost proizvoda najznačajniji su trendovi u razvoju ambalaže koja može jamčiti sigurnost i zdravstvenu ispravnost hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


Citiraj ovu publikaciju:

Stipanelov Vrandečić, Nataša
Uloga ambalaže u osiguravanju zdravstvene ispravnosti hrane // Knjiga sažetaka 11. Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Split : Osijek : Tuzla: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2018. str. 92-92 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Stipanelov Vrandečić, N. (2018) Uloga ambalaže u osiguravanju zdravstvene ispravnosti hrane. U: Jerković, I., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka 11. Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Stipanelov Vrande\v{c}i\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2018}, pages = {92-92}, keywords = {ambala\v{z}a, sigurnost hrane}, isbn = {978-953-7803-09-4}, title = {Uloga ambala\v{z}e u osiguravanju zdravstvene ispravnosti hrane}, keyword = {ambala\v{z}a, sigurnost hrane}, publisher = {Kemijsko-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Splitu ; Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku i Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Stipanelov Vrande\v{c}i\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2018}, pages = {92-92}, keywords = {packaging, food safety}, isbn = {978-953-7803-09-4}, title = {The role of packaging in food safety}, keyword = {packaging, food safety}, publisher = {Kemijsko-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Splitu ; Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku i Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font