Pregled bibliografske jedinice broj: 963716
Primjena ekstrakta kakaove ljuske u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda
Primjena ekstrakta kakaove ljuske u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar
CROSBI ID: 963716 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ekstrakta kakaove ljuske u proizvodnji
kukuruznih snack proizvoda
(Application of cocoa shell extract in production of
corn snack products)
Autori
Kovač, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Mjesto
Mostar
Datum
11.10
Godina
2018
Stranica
41
Mentor
Jozinović, Antun
Neposredni voditelj
Panak Balentić, Jelena
Ključne riječi
ekstruzija, kukuruzna krupica, ekstrakt kakaove ljuske, snack proizvodi
(extrusion, corn grits, cocoa shell extract, snack products)
Sažetak
Ekstrudirani snack proizvodi predstavljaju grupu proizvoda koje konzumiraju sve dobne skupine i to u značajnim količinama. Budući da su ovi proizvodi uglavnom proizvedeni od sirovina bogatih škrobom (kukuruzna krupica, pšenična krupica i sl.), u zadnje vrijeme nastoji im se poboljšati nutritivna vrijednost primjenom različitih dodataka, koji u sebi imaju vrijedne komponente poput polifenola, prehrambenih vlakana, vitamina i sl. Cilj ovoga rada je bio ispitati mogućnost primjene ekstrakata kakaove ljuske, koja je nusproizvod u preradi kakaovog zrna, u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda. Dobivenim ekstrudatima je ispitan ekspanzijski omjer, nasipna masa, boja, tvrdoća i lomljivost, udio ukupnih polifenola i antioksidativna aktivnost te se je na taj način utvrdila kvaliteta dobivenih proizvoda. Utvrđeno je da dodatkom ekstrakata kakaove ljuske dolazi do smanjenja ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase, kao i povećanja tvrdoće i smanjenja lomljivosti ekstrudata. Dodatkom ekstrakata kakaove ljuske došlo je do potamnjivanja uzoraka te do povećanja udjela polifenola i porasta antioksidativne aktivnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek