Pregled bibliografske jedinice broj: 963623
Analiza životnog ciklusa (LCA) procesa proizvodnje mliječne kiseline iz obnovljivih izvora
Analiza životnog ciklusa (LCA) procesa proizvodnje mliječne kiseline iz obnovljivih izvora, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 963623 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza životnog ciklusa (LCA) procesa proizvodnje mliječne kiseline iz obnovljivih izvora
(Life cycle analysis (LCA) in production of lactic acid from renewable energy sources)
Autori
Grgić, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Trontel, Antonija
Ključne riječi
ekološka održivost, LCA analiza, lignocelulozne sirovine, mliječna kiselina, SPI indeks
(: ecologic sustainability, LCA analysis, lignocellulose raw materials, lactic acid, SPI index)
Sažetak
U ovom radu izrađena je analiza životnog ciklusa LCA različitih procesa proizvodnje mliječne kiseline iz obnovljivih sirovina (pšenična slama, kukuruzovina) s pomoću homofermentativne bakterije mliječne kiseline L. amylovorus DSM 20531T. Za izradu analize korišteni su rezultati dobivenim tijekom istraživanja na projektu „Održiva proizvodnja bioetanola i biokemikalija iz otpadnih poljoprivrednih lignoceluloznih sirovina“ (HRZZ-9158), a za izračun korišten je računalni program SPIonExcell. Specifična parcijalna površina atot čija vrijednost predstavlja manji ili veći utjecaj na okoliš te ekonomsku i ekološku održivost korištena je za kvanititativni prikaz održivosti procesa. Izračunate parcijalna specifična površina za procese proizvodnje mliječne kiseline iz hidrolizata pšenične slame i hidrolizata kukuruzovine iznose atot=7411.04 m2/1 kg i 5354.35 m2/1 kg proizvedene mliječne kiseline. Kako niža vrijednost parcijalne specifične površine predstavlja veću održivost procesa s ekonomske i ekološke perspektive može se zaključiti da je kukuruzovina pogodnija sirovina za kiselinsku predobradu i za proizvodnju mliječne kiseline. Parcijalna specifična površina za proces simultane hidrolize predobrađene pšenične slame (dobivene alkalnom predobradom) i fermentacije do mliječne kiseline iznosi atot=6487, 56m2/1 kg proizvedene mliječne kiseline. Usporedbom procesa proizvodnje mliječne kiseline iz pšenične slame kiselinskom i alkalnom predobradom može se zaključiti da proces alkalne predobade ima veću održivost od procesa kiselinske predobrade pšenične slame.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-9158 - Održiva proizvodnja bioetanola i biokemikalija iz otpadnih poljoprivrednih lignoceluloznih sirovina (SPECH-LRM) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb