Pregled bibliografske jedinice broj: 963333
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i čajnih peciva imunoenzimskom metodom
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i čajnih peciva imunoenzimskom metodom, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 963333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i čajnih peciva imunoenzimskom metodom
(Determination of peanut allergens in samples of cookies and tea biscuits by immunoenzymatic method)
Autori
Tolvajčić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2018
Stranica
51
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
alergeni, kikiriki, ELISA, informacija o hrani
(allergens, peanut, ELISA, food information)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja, imunoenzimskom ELISA (engl. Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) metodom analizirani su udjeli potencijalnih alergena kikirikija u 28 uzoraka keksa i čajnih peciva iz trgovačkih lanaca, pekarnica i slastičarnica te su prikupljeni stavovi i mišljenja potrošača o kikirikiju i proizvodima od kikirikija kao tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije. U svih deset analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva iz trgovačkih lanaca detektirani su alergeni kikirikija, a prosječni udio iznosio je 0, 37 mgkg-1. Alergeni kikirikija detektirani su u devet od deset uzoraka keksa i čajnih peciva iz pekarnica, a njihov udio iznosio je prosječno 0, 38 mgkg-1. Prosječni udio alergena kikirikija, detektiranih u osam analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva iz slastičarnica, iznosio je 0, 28 mgkg-1. Rezultati ispitivanja stavova i mišljenja potrošača pokazali su da je 84, 8 % ispitanika upoznato sa pojmom alergije te također 39, 2 % ispitanika smatra kako se kikiriki ubraja u orašaste plodove. Od dvadeset i osam analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva, ELISA metodom detektirani su alergeni kikirikija u dvadeset sedam uzoraka pri čemu su samo dva uzorka iz trgovačkog lanca sadržavala navod o mogućoj prisutnosti alergena kikirikija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)