Pregled bibliografske jedinice broj: 963249
Kemijski sastav kestena iz nekoliko prirodnih staništa na području Zrinske gore
Kemijski sastav kestena iz nekoliko prirodnih staništa na području Zrinske gore, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 963249 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav kestena iz nekoliko prirodnih staništa na području Zrinske gore
(Chemical composition of chestnut from several natural habitats of Zrinska gore)
Autori
Valković, Bernarda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kemijski sastav ; kesten
(chestnut ; chemical composition)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je određivanje kemijskog sastava 10 uzoraka kestena prikupljenih na području Zrinske gore te usporediti dobivene podatke s rezultatima iz drugih znanstvenih radova. Određen je udio vode, sirove masti, bjelančevina, pepela, reducirajućih šećera te saharoze. Dobiveni rezultati su: udio suhe tvari kretao se od 45, 83% do 52, 65 %, udio vode 47, 35-54, 17 %, udio pepela kretao se od 0, 93 % do 1, 29 %, udio sirove masti kretao se od 0, 92% do 2, 71 %, udio proteina kretao se od 2, 24 % do 3, 46 %, udio škroba kretao se od 28, 11 % do 35, 14 %, udio reducirajućih šećera kretao se 0, 75 do 1, 07 % te udio saharoze kretao se od 6, 98 % do 8, 58 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija