Pregled bibliografske jedinice broj: 963248
Kemijski sastav različitih sorti oraha
Kemijski sastav različitih sorti oraha, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 963248 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav različitih sorti oraha
(Chemical composition of different sorts of walnut)
Autori
Vasiljević, Dorotea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2018
Stranica
24
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kemijski sastav, orah
(chemical composition, walnut)
Sažetak
Orah (Juglans regia L.) je biljka koja pripada skupini orašastih plodova, a radi svog kemijskog sastava ističe se kao namirnica koja povoljno utječe na zdravlje ljudi. U ovom radu sakupljeno je 12 različitih uzoraka oraha, različitih sorti iz različitih podneblja, te je određivan njihov kemijski sastav prema standardnim metodama. Svakom uzorku određen je udio vode, pepela, masti i proteina, a udio ugljikohidrata dobiven je iz razlike. Udio vode iznosio je 2, 85-3, 34%, udio pepela 1, 31-2, 25%, udio proteina 16, 27-21, 36%, udio masti 64, 09-72, 61% te udio ukupnih ugljikohidrata 3, 08-13, 66%. Rezultati su uspoređeni s podacima iz tablica prehrambenih vrijednosti te podacima iz različitih znanstvenih radova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam