Pregled bibliografske jedinice broj: 963244
Prihvatljivost napitka od lista masline i voćnog soka
Prihvatljivost napitka od lista masline i voćnog soka, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 963244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prihvatljivost napitka od lista masline i voćnog soka
(Acceptance of juice from olive leaf and fruit juice)
Autori
Alić, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2018
Stranica
23
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
hedonistička skala, ̏JAR ̋skala, list masline, senzorska procjena, test nizanja po preferenciji
(hedonistic scale, ̏JAR ̋scale, olive leaf, sensory evaluation, ranking test)
Sažetak
Senzorska procjena je znanstvena disciplina koja potiče, mjeri, analizira i interpretira reakcije na one karakteristike hrane koje se zapažaju putem osjetila vida, njuha, okusa, dodira i sluha. Cilj ovog rada bio je ispitati prihvatljivost i preferenciju dva napitka od lista masline i dodanog voćnog soka od strane potrošača. Uzorak 427 je napitak od lista masline i soka od jabuke, uzorak 159 je sok od lista masline i soka od višnje. Procjenjivala su se sljedeća svojstva: okus, miris, boja te sveukupni dojam napitka. Proveden je test nizanja po preferenciji i test prihvaćanja pomoću 9 – bodovne hedonističke ljestvice i ̏JAR ̋skale. Zaključak je da je uzorak 427 više preferiran od strane potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam