Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 963238

Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija


Ćurić, Adriana
Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 963238 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija
(Peanut allergen detection using immunoenzyme method)

Autori
Ćurić, Adriana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
31

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
alergeni, imunoenzimska metoda, kikiriki, sladoled
(allergens, immunoenzyme method, ice cream, peanut)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio potencijalnih alergena kikirikija imunoenzimskom ELISA metodom (engl. Enzyme- Linked ImmunoSorbent Assay) u 8 uzoraka sladoleda od čokolade, odnosno četiri uzorka sladoleda iz različitih slastičarnica te četiri uzorka sladoleda različitih proizvođača iz trgovačkih lanaca. Analitički rezultati uspoređeni su s navodima u okviru informacija o hrani vezanim uz prisustvo alergena. U sedam od ukupno osam analiziranih uzoraka sladoleda, detektirani su alergeni kikirikija. Raspon unutar kojeg se kretao udio alergena kikirikija u analiziranim uzorcima sladoleda od čokolade iz slastičarnica iznosi od 0, 27 do 0, 62 mgkg-1 , dok se u uzorcima sladoleda iz trgovačkih lanaca udio kretao u rasponu od 0, 12 do 0, 35 mgkg-1. Najviši udio alergena kikirikija određen je u uzorku ''SS4'' iz slastičarnice te iznosi 0, 62 mgkg-1, pri čemu je u okviru informacija o hrani naveden sadržaj alergena među kojima nije istaknut kikiriki.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćurić, Adriana
Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ćurić, A. (2018) 'Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}uri\'{c}, Adriana}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {alergeni, imunoenzimska metoda, kikiriki, sladoled}, title = {Imunoenzimska metoda u odre\djivanju alergena kikirikija}, keyword = {alergeni, imunoenzimska metoda, kikiriki, sladoled}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}uri\'{c}, Adriana}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {allergens, immunoenzyme method, ice cream, peanut}, title = {Peanut allergen detection using immunoenzyme method}, keyword = {allergens, immunoenzyme method, ice cream, peanut}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font