Pregled bibliografske jedinice broj: 963238
Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija
Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 963238 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Imunoenzimska metoda u određivanju alergena kikirikija
(Peanut allergen detection using immunoenzyme method)
Autori
Ćurić, Adriana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
31
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
alergeni, imunoenzimska metoda, kikiriki, sladoled
(allergens, immunoenzyme method, ice cream, peanut)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio potencijalnih alergena kikirikija imunoenzimskom ELISA metodom (engl. Enzyme- Linked ImmunoSorbent Assay) u 8 uzoraka sladoleda od čokolade, odnosno četiri uzorka sladoleda iz različitih slastičarnica te četiri uzorka sladoleda različitih proizvođača iz trgovačkih lanaca. Analitički rezultati uspoređeni su s navodima u okviru informacija o hrani vezanim uz prisustvo alergena. U sedam od ukupno osam analiziranih uzoraka sladoleda, detektirani su alergeni kikirikija. Raspon unutar kojeg se kretao udio alergena kikirikija u analiziranim uzorcima sladoleda od čokolade iz slastičarnica iznosi od 0, 27 do 0, 62 mgkg-1 , dok se u uzorcima sladoleda iz trgovačkih lanaca udio kretao u rasponu od 0, 12 do 0, 35 mgkg-1. Najviši udio alergena kikirikija određen je u uzorku ''SS4'' iz slastičarnice te iznosi 0, 62 mgkg-1, pri čemu je u okviru informacija o hrani naveden sadržaj alergena među kojima nije istaknut kikiriki.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)