Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 962543

Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima


Prskalo, Anamaria
Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 962543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima
(Determination of trans isomers of fatty acids in margarine)

Autori
Prskalo, Anamaria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
41

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
margarin, masne kiseline, trans izomeri masnih kiselina
(fatty acids, margarine, trans fatty acids)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti sastav i udjel masnih kiselina i trans izomera masnih kiselina u uzorcima margarina proizvedenim u Zvijezdi d. d. Od stolnih margarina ispitana su 4 uzorka Zvijezda stolnog margarina, 2 uzorka Margarina za kreme, 3 uzorka Klasik 60 %-tnog margarina i 2 uzorka Margarina s aromom vanilije. Od mazivih margarina ispitana su 4 uzorka Margo nova, 4 uzorka Omegol original i 5 uzoraka Omegol sa sjemenkama lana. Analiza sastava i udjela masnih kiselina i trans izomera provedena je plinskom kromatografijom. Nakon provedenih analiza utvrđeno je da su udjeli zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina ispitivanih uzoraka u skladu s postavljenim zahtjevima, udjeli ukupnih masnih kiselina u ispitivanim uzorcima u skladu su s Uredbom, a u svim analiziranim Zvijezdinim d. d. margarinima udjel trans masnih kiselina sveden je na minimum.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prskalo, Anamaria
Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Prskalo, A. (2018) 'Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prskalo, Anamaria}, year = {2018}, pages = {41}, keywords = {margarin, masne kiseline, trans izomeri masnih kiselina}, title = {Odre\djvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima}, keyword = {margarin, masne kiseline, trans izomeri masnih kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prskalo, Anamaria}, year = {2018}, pages = {41}, keywords = {fatty acids, margarine, trans fatty acids}, title = {Determination of trans isomers of fatty acids in margarine}, keyword = {fatty acids, margarine, trans fatty acids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font