Pregled bibliografske jedinice broj: 962543
Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima
Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 962543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određvanje udjela trans izomera masnih kiselina u margarinima
(Determination of trans isomers of fatty acids in margarine)
Autori
Prskalo, Anamaria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
41
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
margarin, masne kiseline, trans izomeri masnih kiselina
(fatty acids, margarine, trans fatty acids)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti sastav i udjel masnih kiselina i trans izomera masnih kiselina u uzorcima margarina proizvedenim u Zvijezdi d. d. Od stolnih margarina ispitana su 4 uzorka Zvijezda stolnog margarina, 2 uzorka Margarina za kreme, 3 uzorka Klasik 60 %-tnog margarina i 2 uzorka Margarina s aromom vanilije. Od mazivih margarina ispitana su 4 uzorka Margo nova, 4 uzorka Omegol original i 5 uzoraka Omegol sa sjemenkama lana. Analiza sastava i udjela masnih kiselina i trans izomera provedena je plinskom kromatografijom. Nakon provedenih analiza utvrđeno je da su udjeli zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina ispitivanih uzoraka u skladu s postavljenim zahtjevima, udjeli ukupnih masnih kiselina u ispitivanim uzorcima u skladu su s Uredbom, a u svim analiziranim Zvijezdinim d. d. margarinima udjel trans masnih kiselina sveden je na minimum.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija