Pregled bibliografske jedinice broj: 961512
Ekološki uzgoj trešnje u Hrvatskoj
Ekološki uzgoj trešnje u Hrvatskoj, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 961512 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološki uzgoj trešnje u Hrvatskoj
(Organic cherry production in Croatia)
Autori
Mikić, Marino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2018
Stranica
21
Mentor
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
organski uzgoj ; sorte ; trešnja
(organic farming ; variety ; cherry)
Sažetak
Ekološko voće postaje sve prisutnije na hrvatskom tržištu, no površine pod ekološkim uzgojem trešnje nisu dostatne sa snabdijevanje hrvatskog tržišta. Neuključivanje proizvođača u ekološki uzgoj trešnje posljedica je zahtjevnosti trešnje u uzgoju. Dok je tomu tako, usprkos povećanju površina pod nasadima, cijena na tržištu se ne smanjuje. Izražavajući u brojkama, površine ekoloških voćnjaka (oni u postupku završavanja prijelaznog razdoblja i oni koji su završili prijelazno razdoblje) iznose 7.647 ha što je povećanje od 2.017 ha u odnosu na površine u 2016. godini, dok u nasadima trešnje vrijednosti istih parametara iznose 421 ha u 2016. godini. Najveći potencijal za daljnje povećanje proizvodnje imaju ponajprije Dalmacija i Istra, zbog povoljnijih biotičkih čimbenika te ranijeg dolaska na tržište te stoga može postići i veću cijenu i bolji plasman.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)